Следвайте ни

Четете в "Марица": Баловете с полицаи вътре и вън, танците с маски и без блус  

viber icon

Пловдив строи повече от София и Бургас

Пловдив вече е новият лидер с инвестициите в строителството, след като дълги години изоставаше значително от София, Бургас и Варна. В следващите 3 години в пътна и социална инфраструктура ще бъдат инвестирани над 300 млн. лева, без да се смята пробивът под гарата и модернизирането на ЖП възел - Пловдив, в които Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще вложи други 200 млн. лева. 

В "Северен" вече започна работата по Водния цикъл. В нова канализация и модернизирането на Пречиствателната станция ще бъдат вложени над 100 млн., като 80% от средствата са осигурени по Оперативна програма "Околна среда". 

Мащабни ремонти  ще започнат през лятото и в квартал  "Гладно поле", за който по ОП "Региони в растеж" са предвидени близо 11 млн. лева.

Интервю с проф. Асен Балтов, шеф на "Пирогов"

"Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. 

Не съм убеден, че Гърция прави по 3000 теста на местата, където са туристите. И там ще се увеличи броят на заразените, тъй като придвижването е свободно. Няма как Гърция да бъде подмината при тенденцията във всички останали съседни на нея страни. Всеки има право на избор - сезонът или здравето. Аз лично няма да си помисля за туризъм в чужбина още една година. По нашето море и планини - да. Предполагам, че туризмът ни ще живне след 15 юли.

Прекалихме със слободията, но ще стане страшно при 300 заразени на ден. Не разхлабването на мерките, а слободията е причина за многото заразени", подчерта шефът на „Пирогов”.   

В ПУ, УХТ и АМТИИ учат без пари в над 40 специалности в пловдивски вузове

В над 40 специалности в пловдивски вузове от тази година ще може да се следва, без студентите да плащат такса през целия срок на обучението си. МОН ще превежда дължимите суми на университетите. 

Това става възможно, след като Министерски съвет гласува Постановление за приемане на Списъка с професионални направления и защитени специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда. По силата на промените в Закона за висшето образование първокурсниците, които са приети тази година в тях и ще започнат обучението си наесен, няма да плащат такси.

Новото положение ще освободи от такси първокурсниците в около 37 специалности в ПУ "Паисий Хилендарски". Най-много  са в направление  „Педагогика на обучението по…” - 13 специалности във Филологическия факултет, по 3 във Филологическия и Философско-историческия, по 2 в Биологически и Факултет по математика и информатика, по една в Химическия и във филиала на висшето училище в Смолян. В Пловдивския университет ще се учи без пари също богословие, както и 3 специалности от направление „Математика”, 3 от „Физически науки” и 5 специалности от „Химически науки”.

Без да дължат такси, ще се запишат и първокурсниците в „Педагогика на обучението по…” в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. УХТ пък обучава в направление „Химични технологии”. 

Готвят сливане на Автото и ПГСТ „Пеньо Пенев“

Професионалната гимназия по строителни технологии „Пеньо Пенев“ да се слее с Автото и двете да поставят началото на ново училище в Пловдив -Професионална гимназия по автотранспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Това предложение от Регионалното управление на образованието е изпратено в МОН и очаква решението на министъра.

В момента в ПГСТ „Пеньо Пенев“ се обучават само 54 ученици и не е целесъобразно поддържането на цяло отделно учебно заведение, мотивира предложението си началникът на РУО Иванка Киркова. В същото време Автото има капацитет да поеме съществуващите сега паралелки и екипа от учители.

Евентуално преобразуване ще реши и още един дългогодишен проблем -съжителството на ПГСТ „Пеньо Пенев“ в една сграда с Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“.

Певицата Елица покори Белинташ за ЧРД

Навръх рождения си ден певицата Елица изкачи Белинташ, където изнесе мини концерт върху древното светилище. Пловдивчанката пя български народни песни, с които предизвика възторг и аплаузи сред събралата се публика от туристи. Русото пловдивско изкушение получи картина на Мерилин Монро, с която често сравняват Елица.

Баловете с полицаи вътре и вън, танците с маски и без блус  

Танци с маски без блусове и постоянно под зоркия поглед на полицай. Така ще преминават абитуриентските балове в Пловдив, чийто старт беше даден в началото на седмицата. 

Празненствата съвпаднаха с новия бум от заразени от коронавирус, което наложи стриктно прилагане на всички противоепидемични мерки.   

Лично директорът на полицията в Пловдив - старши комисар Йордан Рогачев, призова всички абитуриенти да спазват изискванията, ако не искат купонът да бъде разтурен. 

„Препоръчително е в хотелите, в които ще празнуват, абитуриентите да имат маска, а навън да спазват необходимата дистанция. Ще бъдем толерантни към тях, ще ги помолим да спазват мерките“, каза още полицай №1. 

Новият шеф на Онкото ще купува линейния ускорител

Ръководството на  КОЦ - Пловдив ще получи съгласието на Общинския съвет за взимане на  кредит до 5 млн. лева за закупуване на линеен ускорител, но след като бъде избран нов управител. Това е становището на постоянните комисии по финанси и правна на местния парламент по повод на  внесеното на днешната сесия предложение на зам.-кмета Илия Кирчев да се даде разрешение на шефа на Онкото д-р Парашкев Цветков да изтегли инвестиционен заем. 

Илия Кирчев посочва, че за кредита вече са водени разговори и той може да бъде взет по програма "Джесика" от Регионален фонд за градско развитие при ниска лихва. Линейният ускорител ще е ново поколение, с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия.

Спецпрокуратурата подгони и брата на Пламен Узунов

Спецпрокуратурата взе на прицел и брата на президентския секретар Пламен Узунов, разследван за търговия с влияние и връзки с обвиняемия за аферата с опасни отпадъци бизнесмен Пламен Бобоков. 

Полиция претърси вчера два имота в Пловдив на Ангел Узунов, който има интереси в охранителния бизнес.

Основанието за акцията срещу Ангел Узунов изплува от огласената вчера от държавното обвинение нова порция данни от чатове, открити в телефона на Пламен Бобоков и касаещи Пламен Узунов.

Според тях президентският секретар и бивш шеф на полицията в Пловдив изпраща на Бобоков подготвено "писмо за мандат", касаещ извършване на консултантска дейност спрямо компанията на русенския бизнесмен "Приста ойл". Консултант по проекта, който струва 5000 лв., е търговското дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов.  "Приста" приема офертата, като договорът влиза в сила от 01.06.2019 г. за срок от една година. Версията на прокурорското разследване е, че в замяна Пламен Узунов лобира за назначаването на предпочитани от Бобоков посланици в африкански държави, където той има бизнес интереси.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?