Следвайте ни

Четете в „Марица“: България ще догони Европа след петия мандат на ГЕРБ

viber icon

Граждански протест срещу строителите по Водния цикъл в "Северен"

Два сериозни инцидента с автомобили по улиците, ремонтирани от "Европейски пътища", се случиха в пловдивския район "Северен" за три дни. Там фирмата изпълнява дейности по проекта за Воден цикъл. Това не са първите случаи, в които от компанията създават неудобства за гражданите. Сагата започна със струпването на тежка техника в парка до хотел "Санкт Петербург", продължи с прахоляк по улиците и бавни ремонти и ескалира с поредица от инциденти. Хората от квартала заплашват за пореден път с граждански протест, ако Общината не засили контрола върху работата на "Европейски пътища", а компанията не претърпи задължителните за подобни случаи санкции. 

Спас Гърневски: България ще догони Европа след петия мандат на ГЕРБ

В политиката е като във футбола - няма как отборите от втората шестица да обединят точките си и да изместят Лудогорец от върха 
На синята карта на България идеологическите противници на ГЕРБ са едва забележими петънца 
Ако с процедурни хватки бъде съставено правителство от новия Отечествен фронт,  това ще означава държавна измяна и преврат 

Дишащи тухли и светещ бетон в сградите на бъдещето  

Строителната индустрия е един от най-устойчивите сектори на пазара. Независимо от неговата консервативност обаче, много нови технологии променят ролята на професионалистите в бранша и работниците на първа линия.
Иновативните материали тепърва ще се прилагат по строителните площадки. Сред тях е светещ цимент, който пести електроенергия. Вече е тестван подобен материал, които на практика абсорбира дневната светлина и след това има свойството да я излъчва. Светещият цимент се произвежда чрез  процеса „поликондензия“, за целта се използват речен пясък, вода, индустриални отпадъци и други. 

Производителите вече обещават и панели от светещ бетон. В предварително излетия панел се правят около 50 разреза с ширина от 2,3 мм. В тях се излива специална смола, която излъчва светлина. Повърхността се подравнява с циментова паста, изработена по специална формула, която не позволява появяването на пукнатини. В обществени сгради панелите биха спестили електроенергия, а в частните домове те биха били повече естетика. 

Дишащи тухли пък пречистват въздуха. Те поемат замърсения въздух, след което го филтрират и връщат обратно пречистен. Поставят се на външните стени на сградата, а вътрешните се покриват със стандартна изолация. В  центъра на всяка тухла има филтрираща система, която отделя тежките частици от въздуха в контейнер. Така вече събраните замърсявания могат лесно да се изхвърлят - подобно на прахосмукачка. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да се знае и помни!

Да се знае и помни!

20.04.2021 | 20:31

След третия мандат на ГЕРБ България СЕ СРИНА в класацията по Свобода на словото на 112-то място! Последното в Европа! Далеч пред нас са Румъния (48), Хърватска, Косово (70)!, Албания, РС Македония, Черна гора...

Отговори
9 3
Поета

Поета

20.04.2021 | 20:19

Ех Спасе, Спасе отново пак о с р а с е! Четвъртия мандат ще е в з а н д а н а! А петия при бай Ставри в южното крило на ЦСЗ!

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?