Следвайте ни

Четете в "Марица": Българинът със слаб кръст и без имунитет

viber icon

Българинът със слаб кръст и без имунитет


Българинът отсъства от работа най-често заради заболявания на дихателните пътища, вирусни инфекции и болки в кръста. При дамите към поводите за болнични се добавят и проблеми, свързани с бременността. Под данни на статистиката разходи за болнични са скочили почти двойно за 10 години. На национално ниво само в периода 2010-2018 г. те са нараснали с 83,2%. Увеличават се и броят на дните, които сме отсъствали от работа по болест, и средното изплащано обезщетение. Най-много боледуваме през януари и февруари.

Бронхит, увреждане на междупрешленните дискове, остра инфекция на дихателните пътища, трудна бременност и вирусна инфекции са най-често поставяните диагнози за отсъствие от работа, сочи анализът на Националния осигурителен институт. Най-често в болнични излизат работещите в транспорта, строителите, шивачите и IT специалистите.


Брекзит – а сега накъде? Говорят българите от Острова

Условията на раздялата са записани в Споразумението за напускане от близо 600 страници. То гарантира, че Лондон ще изпълни финансовите си ангажименти към бюджета на ЕС, а 3 млн. европейци на Острова и 1 милион британци в Европа ще запазят правата си. Постигнат е труден компромис и за ирландската граница - единствената бъдеща сухопътна между Съюза и кралството, която остава невидима, без митнически проверки.  

Благодарение на амбициозния Борис Джонсън, който пое кормилото и даде газ към финала, 3.5 години след референдума и след три отлагания напускането трябва да стане идния петък - 31 януари.

Финансово цeнaтa нa Бpeкзит зa Острова е доста солена - вeчe e 130 милиapдa пayндa и щe нapacнe дo 200 милиapдa дo кpaя нa 2020 г., според Вlооmbеrg Есоnоmісѕ. Някои банки и фирми гиганти изнесоха офисите си от Острова, други обаче остават.

Пресилени се оказаха и страховете от липса на лекарства и храни от ЕС заради развода.

По линия на бизнеса и търговията предстоят преговори, които трябва да приключат с всеобхватно споразумение. Лондон обещава  нулеви промени и нулеви забрани за бизнеса. 


Отровен дим запали съседска война в Ягодово

Комин, бълващ отровен дим в Ягодово, запали съседска война, която стигна и до съда. "Щом семейство Мравкови пуснат котелното, и над цялата улица започва да се стеле гъст черен пушек с миризма на изгоряло масло и пластмаса", оплака се пред "Марица" Людмила Николова. Тя живее със своя приятел Румен Илиев в съседната къща, но кошмарният дим трови живота на всички обитатели на улица "Ловджийска".

“Зимният сезон за нас се превръща в ад. Всеки ден, рано сутрин и късно вечер, нашите съседи палят котелното, за да отоплят дома си, но димът изобщо не е само от сухи дърва или пелети. Направо сме обгазени! Ако отворим прозорец, всичко влиза в нас, обобщи ужасната ситуация Николова.

Манията на брадите залива Пловдив


Само допреди няколко години брадите бяха на изчезване. Носеха ги единствено духовниците, художниците, клошарите и разсеяните университетски професори. В късния соц по буйното лицево окосмяване разпознавахме хипитата и дисидентите срещу комунистическия режим, които в началото на прехода преляха в първата вълна седесари.

Любовник на Момата обрал жилището на първия български космонавт
Христо Жеков Иванов - Космонавта е един от най-емблематичните крадци на Хасково. Получил този прякор, след като успял успешно да обере в София жилището на първия български космонавт Георги Иванов.

„Христо беше от активно действащия криминален ​контингент преди, по мое и след мое време”, споделя  със сарказъм топкриминалистът от южния град Васил Матвеев.

Въпросният крадец е заел цяла стая от богатите му със спомени мисловен замък на дългогодишния полицай, ако би трябвало да перифразираме Томас Харис.


"Вселена"-та на 4Magic  - от Турция до Русия

След шеметния успех на третия сингъл на 4Magic - „Вселена“, оглавил чарта за най-излъчваните български песни в радио и телевизионния ефир в продължение на 10 последователни седмици, „Вирджиния Рекърдс“ представя английската версия на песента. Заглавието <210> е „Dancing With The Satellites”.

Парчето, създадено по време на първия творчески лагер за писане на песни у нас - Sofia Songwriting Camp, е вече лицензирано в Турция, Гърция, Румъния Полша и Русия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?