Следвайте ни

Четете в "Марица": Бактерии и нитрати във водата, която пием

viber icon

В новия брой на вестник „Марица” може да прочетете следните интересни теми, интервюта и разработки:

 

Ресторантите в Пловдив вече с вечерен час

Ресторантите в Пловдив и областта вече имат вечерен час. Те трябва да затварят до 23,30 часа, също като нощните заведения. Решението беше взето вчера на извънредно заседание на Областния кризисен щаб и влезе веднага в сила. Новото ограничение беше предложено от областния управител Дани Каназирева след скандал с шумен купон до малките часове в "Soho Bar & Diner" в нощта срещу вторник. 

МОН преведе над 1 млн. лева на училищата в областта

От 3 до 20-ина лаптопа търсят да купят училищни директори от Пловдивска област. Както обеща, МОН преведе средства по учебните заведения в цялата страна за общо 16 000 нови устройства в системата - 12 000 за ученици и 4000 за преподаватели. Парите са разпределени пропорционално, а не според нуждите. Така на училищата в Пловдивска област се падат 1 043 604 лева. 

Езера след първия дъжд на новите участъци от Подбалканския път

Скъпият ремонт на Подбалкански път от Карлово до село Васил Левски, за който държавата плаща по 1,2 млн. лева на километър, се оказа некачествен. На някои от новите участъци се образуват цели езера още при първия дъжд. В същото време изпълнителят изпуска и сроковете. Зимата е на прага, а временната организация на движението през Марино поле е удължена до 15 ноември. Затова алармират жители на село Васил Левски, както и шофьори, които използват редовно въпросния участък. 

Заплатата на сестрите става 900 лв., на лекарите - 1150 лв.

Заплатата за медицински сестри от следващата година ще бъде 900 лв., а в някои отделения 950 лв. За лекарите се предвижда заплащането да бъде 1150 лв. Така държавата ще се опита да реши проблема с огромния недостиг на медицински специалисти у нас. Това заяви в студиото на Нова  финансовият министър Кирил Ананиев, които разказа, че при разговор с Български лекарски съюз са фиксирали заплатите на медиците. 

Бактерии и нитрати във водата, която пием

Днес водата, в частност питейната, е световен проблем. Той се задълбочава, от една страна, от прекомерната й употреба. Другата причина е още по-опасна - от безконтролното ѝ замърсяване. В България и двата процеса са предмет на законова уредба. Въпреки това от Асоциацията на активните потребители често алармират, че в много градове от страната има замърсяване на питейната вода с какво ли не.

Номинациите за Атлет №1 са ясни

Обявиха номинираните за Атлет №1 в света за 2020 г. Победителите при мъжете и при жените ще бъдат обявени на 5 декември. Гласуването ще продължи до 15 ноември. Фаворит е Дуплантис, който през февруари постави нов световен рекорд 6.18 метра в зала на международен турнир в Глазгоу. През септември той подобри и рекорда, поставен през 1994 година от Сергей Бубка на открито (6.15 метра) с един сантиметър. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?