3906

Четете в "Марица" - Ако Ботев беше оцелял, едва ли щеше да стане министър! Говори проф. Андрей Пантев

Започнете деня с горещите новини на вестник „Марица“. Ето и част от акцентите: 

 

Деливъри бизнесът - още един голям враг на трафика в града

 

Задкормилните устройства, а не броят на автомобилите и състоянието на пътната инфраструктура са най-големият враг на трафика в Пловдив, твърдят препатили шофьори. Десните ленти на половината основни булеварди на практика са неизползваеми заради тарикати, които спират на аварийни "за една баничка". Към тях през последните години се добавят всякакви доставчици от деливъри бизнеса. Заедно с бусовете и пикапите на куриерските фирми те правят истински задръствания в малките квартални улици. В същото време се оказва, че никой не следи къде се отварят офисите на съответните фирми и магазините и до какво ще доведе безразборното спиране на служители и клиенти. 

Всичко това заедно с непрекъснато нарастващия брой на колите, които се движат по пловдивските пътища или преминават през града, правят шофирането истински ад. Много по-зле сме от София, признават водачи с огромен стаж. Повечето ни улици приличат на албански кръстовища, където организацията на движението се осъществява с ръкомахане, и когато то не свърши работа - с нахални и некоректни маневри. Често се стига до псувни, а понякога - и до бой.     

 

Проф. Андрей Пантев, историк:

Ако Ботев беше оцелял, едва ли щеше да стане министър

 

Христо Ботев. Той е уникално съчетание на сабя, писмо и храброст, взети заедно. Ботев стои наравно с Васил Левски, който обаче е по-прозаичен. Докато Ботев е човек, от чийто живот не може да не те полазят тръпки. А неговата публицистика е не по-малко прекрасна от поезията му.

Ботев не е само борец срещу турската тирания, той е универсален, космополитен човек, при когото свободата не е самоцелно отделяне на България от Турция, а е и равноправие, при което новата държава трябва да се отличава с благородство, цивилизованост, европеизъм.

 

 

Евгени Генчев пред "Марица":  

 

"Ергенът" беше като терапия за мен, успях да науча какво искат жените

 

 Най-трудният и най-хубавият момент бяха буквално на няколко минути разстояние. В началото всичко е чудесно и относително лесно, но колкото повече се задвижват нещата, колкото повече има надграждане във взаимоотношенията ти с хората там, ти става все по-трудно да се разделиш с това. Изграждаш симпатии, силни чувства и прекрасни спомени. Може би най-трудното нещо беше да съм пред Елена и да трябва да​ <210> кажа това, което <210> казах. Много ми беше тегаво тогава, мисля, че се усети и че се видя. Но след това пък буквално беше като някаква трансформация, защото застанах пред избраницата си Валерия, с която можем да погледнем напред с надежда за още чудесни споделени мигове, споделя пред читателите на „Марица” Евгени Генчев.

 

 Светла заряза високата заплата, за да рисува Ван Дайк с вълна

Да работиш за голяма заплата в международна фирма и да я напуснеш, за да гониш изкуството или Михаля! И това - без изобщо да знаеш можеш ли да рисуваш. Това прави преди 5 години Светла Чиракова, която е единствената у нас, която рисува с вълна. Изложбата <210> е експонира​на в център "Елизиум Пловдив". Нарича изкуството си „Вълнено-ритъмна живопис”. Картините <210> са като приказки, по които сега е написала първата си детска книга „Омагьосана приказка”. 

 

 

Два дни преди финала загуби дъщеря си, а родителите на жена му са Аркан и Цеца

 

Победата на Севиля в Лига Европа през 2022/2023 се прие възторжено от феновете на испанския клуб, но за тях това бе и един вид навик, тъй като е за седми път. За един от футболистите на испанския тим обаче триумфът бе от огромно значение и с много по-особена стойност.

Само два дни преди финала срещу Рома Неманя Гудел загуби дъщеря си. Съпругата му - Анастасия, беше бременна в петия месец и двамата очакваха момиченце, но загубиха детето.

Първи за семейната драма информира братът на Неманя - Драгиша Гудел, който също е футболист и също защитник, като носи екипа на Кордоба.

 

5 млн. за козирката на Колежа. Веднага!

 

Аванс в размер на 5 158 647 лева за бързото завършване на покривната конструкция на стадион „Христо Ботев” предлага да бъде даден на фирмата – изпълнител на обекта зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Допълнителните средства  в размер на 6 194 316 лева с ДДС бяха гласувани за Колежа с решение № 84 от 6 април и планирани за изплащане на ПИМК почти на равни части от бюджетите на Община Пловдив за 2024-та и 2025 г.

 

Екокампанията на „Марица” и „Хермес медиа”:  Бъди част от решението, а не от проблема

 

Вестник „Марица” и „Хермес медиа” отново поставят на дневен ред една много важна тема - можем ли да направим нашата улица, нашия квартал, нашия град по-чисти и приветливи. С втората ни поредна кампания „За по-чиста околна среда“ доказваме, че това нито е толкова трудно, нито коства много усилия. Уверени сме, че с малки стъпки ще има видими резултати и че промяната ще стане лесно, когато „обърнем” мисленето си. Мотото ни е: „Бъди част от решението, а не от проблема”. А след това остава само институции, бизнес и граждани да обединят усилията си, за да оставим след себе си по-добро място за живеене на нашите деца.  

В рамките на екокампанията на „Марица” и „Хермес медиа” ще има много инициативи. През целия месец май на входа на Цар Симеоновата градина беше експонирана специална изложба, която показа добрите практики на бизнеса в областта на екологията.

 
 
 
 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.06.2023 | 01:14

В е ч н а С л а в а и П о к л о н

Отговори
1 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.06.2023 | 01:13

Б о т е в бе посрещнат на К оз л о ду й с к и б ряг са мо от М л а ден Ко з л о д у й с к о т о Д ас к а л ч е

Отговори
1 1
Дии

Дии

01.06.2023 | 22:22

Пак пари за стадион Ботев. Веднага!?! Явно голям зор, бързат че не се знае новата власт или нов прокурор...

Отговори
2 2
Спокоен

Спокоен

01.06.2023 | 22:30

Ти пък сега! Разконспирира ги...толкова неделикатно!

Отговори
2 1
Лош

Лош

01.06.2023 | 21:43

Не знам ако е оцелял какъв е щял да стане ама ако можеше да види за каква "свобода"се е борил би се обърнал в гроба си!

Отговори
5 7
Сигурен

Сигурен

01.06.2023 | 21:50

Нямаше да стане и доносник на ДС със сигурност!

Отговори
16 0
Реалист

Реалист

01.06.2023 | 23:23

Пак доносници ни управляват 34 години, само че сега се наричат СДС, демократи, евроатлантици, абе с една дума отре.пки!

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?