3906

Четете в "Марица": 600 лева такса смет за фамилия от четирима

Не пропускайте новия брой на "Марица" утре! Ето и част от акцентите:

 

600 лева такса смет за фамилия от четирима

 

Новата такса смет, която трябва да бъде въведена в цялата страна от 1 януари 2025 г., ще бъде по-висока в пъти, ако се начислява върху броя на обитателите в жилището. Проектът на наредбата за заплащането на налога според количеството изхвърлени отпадъци е приет и се очаква да бъде обнародван в "Държавен вестник". 

Общините ще решават кой от предложенит​е варианти да прилагат  - да раздават чували за боклук, да осигурят индивидуални съдове за смет или да начисляват таксата според броя на живеещите в апартамент или къща. По закон средствата, събрани от тази такса, директно отиват за дейностите, свързани с управление на отпадъците. Това означава, че общините, искат или не искат, трябва да набавят пари, които да стигат за почистването на ​техните територии.

 

 
Икономическа полиция подхвана Небет тепе

Икономическа полиция ще извърши проверка на Небет тепе след подаден сигнал от адв. Атанас Костов за извършваната реставрация на обекта. 

"Окръжна прокуратура ​- Пловдив е разпоредила проверка по подаден сигнал, в който се излагат данни за унищожаване и повреждане на културна ценност, дадени разрешения от длъжностни лица за извършване на строителни дейности, с които се поврежда архитектурен исторически паметник и са унищожени артефакти. Проверката се води по чл. 278б, ал. 2 от Наказателния кодекс ​- за увреждане на културна ценност. Разпоредено е да се извърши от служители на "Икономическа полиция" към ОД на МВР - Пловдив.  Срокът за приключването е едномесечен", съобщиха за "Марица" от прокуратурата.

 

Калоян Сухоруков, секретар и говорител на ОИК - Пловдив: Вот 2 в 1 е двойна работа за комисиите и риск от повече грешки

 

Предимство е, че се спестява публичен финансов ресурс. Разбира се, такава комбинация има и недостатъци. По своята същност предизборните кампании за избор на членове на Европейския парламент и за депутати в нашето Народно събрание са доста различни. Комбинирането им в нашите условия, на практика, ще тласка избора на евродепутати в периферията на публичното внимание и превес ще вземе противопоставянето между политическите субекти на национално ниво. Това е и причината да съществува една препоръка да се избягва смесването на европейските избори с друг вид избори. Като недостатък може да се посочат и повишените изисквания към членовете на секционните избирателни комисии, които ще трябва да проведат паралелно два отделни вида избори, без да допуснат грешки от смесването им. Със сигурност предизвикателства има и пред ЦИК, във връзка с вече обявената обществена поръчка за европейските избори, коментира Калоян Сухоруков в интервю за „Марица“. 
 

От читателите: Паважът на ул. "Любен Каравелов" хлътна след аварийния ремонт  

 

Паветата на ул. „Любен Каравелов” са хлътнали най-малко на четири ​- пет места, тротоарните плочки са разбити, а колите препускат една след друга, тъй като част от кръговото кръстовище на Централна гара е затворено и движението се отклонява през квартала.

За проблема с паважа алармираха наши читатели, които живеят на ул. „Любен Каравелов”. „Преди седмица Община Пловдив частично закърпи положението с лошото състояние на паважната настилка, но при аварийните ремонтни работи фирмата изпълнител остави вдлъбнатите и разместените павета  в участъка между блоковете с номера от 23 до 33, без изобщо да им обърне никакво внимание. По този начин неравностите в тази част на улицата продължават да бъдат опасност за автомобилите, преминаващите по тротоара и чакащите на спирката пешеходци. Някое паве може да изхвърчи и да удари някого", притесняват се граждани.

 
 

ДЛС "Тракия" и "Кормисош" са първенци по приходи за 2023 г.

 

Две държавни ловни стопанства (ДЛС) от област Пловдив се нареждат на челни места по приходи за 2023 г. Първенците - ДЛС „Тракия“ и ДЛС „Кормисош“, формират голяма част от приходите в страната, които заедно с тези от организирания ловен туризъм възлизат на над 8 млн. лева Това обяви вчера на Международното изложение „Природа, лов, риболов“ в Панаира инж. Стоян Тошев, директор на Изпълнителната агенция по горите. Паралелно с 28-ото издание на форума стартира и изложбата „Цветна пролет“. Посетителите могат да ги разгледат до 7 април.

 
Започва чистенето на р. Марица извън Пловдив  

 

Вече има кандидат, който иска да почисти речното корито на Марица край с. Чалъкови, община Раковски. "Ди Кей Фишинг" ЕООД има внесено в РИОСВ - Пловдив инвестиционно предложение, с което се предвижда изземането на наносни отложения, саморасла растителност и укрепване на бреговете на р. Марица. То е на основание сключен договор с Областна администрация - Пловдив. До дни екоинспекторите трябва да се произнесат по допустимостта му.
 

Калпав софтуер превърна е-рецептите в кошмар

 

Българският лекарски съюз отново призова да се върнат хартиените рецепти. От съсловната организация обявиха вчера, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на 1 април на гратисния период за използване паралелно на хартиена и е-рецепта. От БЛС прогнозират, че отново ще настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент. Още любопитна и важна информация четете в здравното приложение на „Марица“.

 

 
Нашата Нургюл Салимова стартира в Турнира на претендентките 

 

Нургюл Салимова се впуска в най-важния турнир в кариерата си до момента - Турнира на претендентките, който започ​на в Торонто на 3 април с официална церемония, а партиите стартират днес.

Салимова е единствената българска представителка в Торонто, като заслужи мястото си там със страхотния рейд в Световната купа миналия септември, където стигна до финала.

За трети път FIDE организира турнир специално за дамите, като тази тенденция започна през 2019 година. Тази година обаче за първи път и мъже, и жени ще проведат турнира на едно и също място, по едно и също време. Както при мъжете, така и при жените участничките са осем, а Салимова е с най-ниско ЕЛО от 2432.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?