2374
Следвайте ни

Четете в "Марица": 36 години след като Еверест стана български. Говори личният шерп на Христо Проданов

viber icon

В петък вестник "Марица" отново ще ви очаква на познатите места с нови теми, интересни новини и любопитни теми. Ето и част от акцентите:

Турчин плати 6 бона на пловдивчанка за фалшив брак  

Турски гражданин опита да надхитри системата, като сключи фиктивен брак с пловдивчанка, за да удължи времето си за пребиваване в страната като чужденец, научи "Марица".

Турчинът подал искане за разрешение до сектор "Миграция" на МВР-Пловдив, но получил отказ. Веднага атакувал отказа в съда. Магистратите обаче отхвърлили жалбата му и само потвърдили отказа. Причината е информация на службите, че минаването под венчило на булката е срещу 3000 евро.

Интервю с проф. Коста Костов: Провалът в образованието роди бума от антиваксъри

В България уважението към науката, учителите и интелектуалците рязко падна и вината въобще не е в българското население, а е нещо, което идва от лидерството.

Вижте кои ни управляват в последните години, вижте какъв интелектуален разпад има в управлението, какви пустинни личности ни водят. Затова и България се превръща в образователна пустиня и в пустиня в здравеопазването, сравнена с другите европейски страни. Това заяви за „Марица“ проф. Коста Костов, бивш национален консултант по белодробни болести към МЗ,  действащ консултант на НЗОК. 

 Зеленият сертификат само отключи инстинкта за далаверата. При българите колкото повече е некомпетентността, толкова по-голяма е увереността.  Недоверието към институциите  е големият проблем по време на пандемията, категоричен е проф. Костов. 

Два консорциума искат да почистват шахтите в Пловдив  

Само две оферти получи Община Пловдив по обявената обществена поръчка за почистване и поддържане на дъждоприемни шахти и възстановяване на решетки на дъждоприемни шахти в града. Договорът с избрания изпълнител ще бъде рамков, което значи, че средствата за тази дейност не са осигурени към момента. Общата стойност на проекта е малко над 3,9 млн. лева с ДДС. 

Дъждоприемните шахти на територията на град Пловдив са приблизително 19 273 броя.

В Карлово вдигат завод за рециклиране на пластмаса

В Карлово започва изграждането на предприятие за рециклиране на отпадъци от пластмаса и производство на гранулат. То ще е първото в региона от този тип, прогнозният му капацитет е 520 тона месечно. Предвижда се предприятието да работи на три смени при непрекъснат технологичен процес.

36 години след като Еверест стана български

Личният шерп на Христо Проданов говори пред наш фотограф

Травъл фотографът Габриел Генчев покорява Хималаите. Пътуването го отвежда до личния шерп на Христо Проданов, който говори за първи път за подвига на българския алпинист, останал завинаги на Еверест.

Генчев достига до връх Кала Патар на 5644 м височина. Пътуването му подарява среща с личния шерп на Христо Проданов Чованг Ринджи. "Като казахме, че сме българи, той веднага се сети за Христо. Покани ни в дома си, разказа ни  истории, които е съпреживял с него“, разказва Габриел.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Та колко години казвате?

Та колко години казвате?

26.11.2021 | 00:40

Христо Проданов е български алпинист, инженер. Той е първият българин, стъпил на осемхилядник – връх Лхотце, през 1981 г., и първият българин, изкачил първенеца на Земята, връх Еверест, през 1984

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?