Следвайте ни

Четете в „Марица“: 32 000 души ни обслужват зад бюра и гишета

viber icon

Според "Стандарт енд Пуърс": Кредитният рейтинг на Пловдив - "ВВВ-" със стабилна прогноза за бъдещето

Авторитетната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P), чийто данни се използват от всички кредитни институции по света, даде добра оценка за развитието на Пловдив и начина, по който градът се справя в кризата. Анализаторите от S&P очакват забавянето на икономическата активност поради COVID-19 и спомагателните мерки за справяне с ефектите от пандемията да доведат до загуба на приходи за Пловдив. От агенцията прогнозират, че не се очаква правителството да предостави допълнителни средства на общината, за да компенсира по-ниските данъчни приходи. Планираните по-високи данъци и такси обаче ще подпомагат събирането на приходи в Пловдив. Предполага се, че резултатът ще е малък бюджетен дефицит за годината на фона на възстановяващата се българска икономика след пандемията. В резултат на всички данни Пловдив запазва своя дългосрочен кредитен рейтинг на ниво “ВВВ-“. 

Градският транспорт дава накъсо  

Пътниците дремят по половин час в чакане на рейс през уикенда. Вместо да конкурира пътуването с лични автомобили в битката с трафика и задръстванията, услугата става все по-непривл​екателна за гражданите. Кметът Здравко Димитров събира превозвачите в сряда заради кризата в бранша.  

Репортерският екип се убеди, че недоволството на гражданите е напълно основателно.  Според разписанието, утвърдено от Общинския съвет, през уикенда и на празниците автобусите са орязани  двойно, тоест  с интервали  20 ​- 30 минути, а някои курсове - до 40 минути. Ако някой рейс се развали или няма шофьор, интервалът става още по-драстичен.

Проф. Георги Петров: Неграмотни соцлидери доведоха до катастрофа българската икономика и финанси

Както старите, така и новите милионери печелят от всичко, в това число и от пандемии и други катастрофални събития. Много хора са убедени, че изкуствено се създават подобни ситуации точно за да печелят определени части на бизнеса, в това число и в сферата на здравеопазването. В условията на кризи винаги има крайности - едни много обедняват, а други много забогатяват.

Цялата човешка история е история на обезценяване на парите, независимо дали са метални или книжни.

Тодор Живков казваше: "Ще направим реформи", но те се правеха 100% формално, така че да се отчете дейност в тази насока, но без да се промени абсолютно нищо.

Това твърди пред „Марица” един от корифеите на българската икономика и финанси проф. Георги Петров, дългогодишен преподавател в УНСС. 

ЕООД с 2 лв. капитал прави соларен парк на 4000 дка    

Огромна фотоволтаична централа на площ от 4000 дка и мощност от 400 MW иска да изгражда край хасковските села Тракиец и Долно Войводино „Енери БГ1“ ЕООД. Дружеството е регистрирано в столицата с 2 лева капитал, което е допустимо според Търговския закон. То е собственост на австрийското дружество „Енери Дивелопмънт ГмсХ“,  управляващи са австрийците Лукас Немец и Ричард Кьоних, показа наша проверка в ДАКСИ. 

Кметът на Ракитово сключвал договори с фирми на сина си

Трети общински кмет в региона е застрашен от предсрочно прекратяване на мандата. Това е Костадин Холянов, при когото Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) след проверка установи конфликт на интереси - управляваната от него Община Ракитово е сключила договори с фирми, свързани със сина му. Решението е получено в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Ракитово. 

32 000 души ни обслужват зад бюра и гишета

На всеки десет пловдивчани - по един чиновник  

Средната заплата на заетите в публичния сектор е със 166 лева по-голяма от тази на хората, които си вадят хляба в частния бизнес

Всеки четвърти жител на община Пловдив е зает в обществения сектор, сочи справката на Института за пазарна икономика (ИПИ). Тоест 22.7% от работещите тук взимат средна заплата от 1255 лева. Далеч по-скромно е средното възнаграждение в частния бизнес - 1089 лева, или със 166 лева по-малко, според последния анализ на Териториалното статистическо бюро Юг за първото тримесечие на годината. За една година чиновниците са получили увеличение с 11.5% на трудовите си доходи, докато бачкаторите - наполовина по-малко - 6.9%, и ножицата се е отворила още повече, става ясно още от данните на НСИ. 

Според анализаторите на ИПИ във водещите  икономически центрове, като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, делът на публичния сектор гравитира около 20% и е близо до средните за страната 23%. София, където е концентрирана най-голяма част от държавната администрация, на бюро работят близо 140 000 души. Пловдив и Варна са на второ и трето място със съответно 32 000 и 26 000 наети в обществения сектор. 

14 производителя ни мамят с нов тарикатлък

В сиренето - малко мляко, химикали и много солена вода

Някои производители на сирене отново се изтарикатиха. Този път вместо палмова мазнина пълнят продуктите с вода над максимално допустимото количество. От Асоциация „Активни потребители“ са изследвали 30 проби краве сирене. Резултатът е шокиращ - в 87% (26 от 30) от тестваните търговски марки е установена над 62% вода, а в 53% (16 от 30) от пробите водата е над 70%, при максималните 54% според БДС.  

Шефът на "Медикус Алфа" с благородна кауза за празника си

Д-р Динко Младенов вдигна изискано парти за 60-годишния си юбилей  

Д​-р Динко Младенов, управител на клиника "Медикус Алфа", отпразнува в събота вечерта 60-годишен юбилей в компанията на близки, приятели и колеги. 

Известният пловдивски лекар посрещна гостите си в ресторант "Амбасадор" на хотел "Тримонциум" в сърдечна атмосфера и изискана обстановка. 

За празника имаше и друг важен повод. Д-р Динко Младенов създава фондация "Млади медици за България". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?