Следвайте ни

Честват летописеца на Пловдив Никола Алваджиев

viber icon

С поднасяне на цветя ще бъде отбелязана утре 120-годишнината от рождението на пловдивския летописец и автор на "Пловдивска хроника" Никола Алваджиев. Честването се организира по инициативата на кмета Здравко Димитров и ще се проведе в петък от 11 часа пред паметната плоча на писателя и историк, която се намира точно до входа в Етнографския музей в Стария град.

За живота и книгите на талантливия разказвач ще говори Надя Фурнаджиева от издателство „Летера“. На церемонията ще присъстват синът на Никола Алваджиев -журналистът Станко Стоянов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински служители, представители на НБ „Иван Вазов“, на пловдивските читалища. От Община Пловдив канят всички, които имат време и желание, да се присъединят към честването.

Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Първата му книга „В сенките на древния Пловдив“ излиза през 1937 г. Автор е на най-популярната книга - летопис на Пловдив „Пловдивска хроника“. Излязлата през 1971 г. книгата е живо изложение на историята на града от 1900 до 1912 г. Подобно четиво дотогава не се е появявало за нито един друг град в България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?