Следвайте ни

Честваме спасяването на евреите с песни на „Евмолпея“

viber icon

С две песни на девическа хорова формация „Евмолпея“ ще бъде отбелязана 78-а годишнина от спасяването на българските евреи. Съставът, който бе създаден през 2006 година, ще изпълни една традиционна еврейска песен.

Церемонията е утре от 10.30 часа пред „Паметника на благодарността“ на площад „Цар Калоян“ пред Дома на младоженците. 

Слово ще поднесе председателят на организация „Шалом“ инж. Светлозар Калев, а церемонията ще води Златко Павлов. Всички ще могат да поднесат венци и цветя пред паметника. Гости от Израел тази година няма да има заради ковид кризата. 

Спасяването на българските евреи се чества на 10 март, защото това е датата, на която през 1943 година е спряна депортацията им. 

Депортирането започва на 3 март. Арестите на евреи в Кюстендил започват на 7 март 1943 г. , а на 8 март делегация от 40 души взима решение да отиде до София за да се застъпи за съгражданите си.

В крайна сметка за София отпътуват само четирима: адвокатът Иван Момчилов, пенсионираният професор Владимир Куртев, търговецът Асен Суичмезов, и местният народен представител Петър Михалев.

В София те търсят среща с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, който също е от Кюстендил и вече е информиран за положението.

Пловдивският митрополит Кирил

Пешев кани четиримата да се срещнат с него в Народното събрание следобеда след пристигането им в София.

Той иска среща с министър-председателя Филов и получава отказ, но - заедно с делегация от седем други народни представителя - е приет от вътрешния министър Габровски.

Първоначално Габровски отрича да има информация за арестите, но по настояване на посетителите си в крайна сметка дава телефонно разпореждане арестите да бъдат спрени, а вече арестуваните - освободени.

Председателят на Народното събрание Димитър Пешев

Пловдивския митрополит Кирил, бъдещ патриарх Български, изпраща телеграма до цар Борис III, където се застъпва за пловдивските евреи пред местните власти. 

В София много общественици се застъпват пред приятели и роднини в правителствените кръгове. 

На 24 май 1943 г. в столицата е проведена голяма публична демонстрация в защита и подкрепа на българските евреи.

Междувременно цар Борис уведомява външния министър на Германия, че условията в Българското царство са напълно различни от тези в други европейски страни и депортацията ще нанесе голяма вреда.

Рибентроп изпраща доклад на Хитлер за позицията на царя. И диктаторът се съгласява те да не бъдат депортирани, а да се занимават с трудова повинност.

Нито една друга близка до нас страна не прави така. Румъния изпрати в лагерите на смъртта 400 хиляди евреи, Унгария – над 600 000. В газовите камери са загиват и всичките 200 евреи от Албания.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

09.03.2021 | 17:58

A KOLKO PLATIHA CHIFUTITE SA SPASYAVANETO SI ?

Отговори
2 3
Майна

Майна

09.03.2021 | 15:50

Какво чествате бе МЪ-РШИ ? Българския народ нищо не чества . Евреите са ТУМОРА на България и Европа . Евреите ционисти докараха първата и втората световна война всички кризи и водят гибелта на бялата раса . Отново моментално е нужно да се върне ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИЯТА от тези паразити евреите ционисти и тяхните фе-кални масони

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?