46
Следвайте ни

Черпим опит от Русия за дигитализацията на Пловдив

viber icon

Основните тенденции в дигиталната трансформация на градовете в епохата на технологиите  обсъдиха на работна среща кметът на Пловдив Здравко Димитров и  генералният директор на "Цифрови платформи и решения за умен град“ към "Русатом – инфраструктурни решения“ Алексей Голубев.  Той представи опита на 30 руски града, в които вече е внедрена платформата Smart City. Самият Голубев участва пряко в разработването на първата такава система, внедрена в Саров, докато той е кмет на града.

Платформата е въведена преди три години и има повече от 40 модула, които са в услуга както на жителите, така и на администрацията. Чрез услугите за обратна връзка, хората участват активно в развитието на града и ускоряват решаването на  градските проблеми, обясни Алексей Голубев.

Платформата предлага  редица онлайн услуги на гражданите - да  си запишат час за лекар, да плащат училищните такси,  да си резервират часове за спорт и развлечения, да следят движението на градския транспорт. Чрез системата те могат онлайн да си плащат данъците и получават документи и други административни услуги от общината. Също така могат да подават сигнали и да проследяват как общинските служби ги решават.

В платформата е разработен затворен панел за мониторинг и контрол, до който има достъп управлението на града. Чрез него кметът получава данни в реално време за обстановката във всяка една точка на населеното място като може да проследи дали е натоварен трафикът, къде има ремонти и затворени участъци, спазват ли градските автобуси разписанията си, дали са почистени всички съдове и къде работят комуналните фирми. Чрез платформата може да проследи работата на всяко едно звено в администрацията, както и да получи информация за натовареността на лечебните заведения и за полицейската обстановка.

На срещата в Община Пловдив присъстваха също търговският представител на Руската федерация в България Константин Артюшин и общински експерти по информационни технологии и интегрирани градски решения.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

За зелен хайвер

За зелен хайвер

29.10.2021 | 13:31

Мисля, че точно Русия не е пример за дигитализация! Всичките ни "специалисти" /или калинки?/ уж са завършшили на запад, а точно дигитализацията да търсим там дето май още я няма...... Пак започва нещо на гнило да мирише /или на Индра?/...

Отговори
3 0
опит

опит

29.10.2021 | 10:21

А от Северна Корея, няма ли да почерпим опит? Вече сме на тяхното ниво, че и по-зле!

Отговори
7 1
Теле в зеле

Теле в зеле

29.10.2021 | 09:33

Нали.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?