Следвайте ни

Череши на борсата от левче нагоре, доматите тръгват от 1,50 лв.

viber icon

По едно левче за килограм все още можеш да купиш череши на зеленчуковата борса в Първенец,  ако имаш късмет по-рано сутринта, когато щандовете преливат от прясна стока. Това установи екип на "Марица".

На борсата  зареждат  голяма част от търговските обекти в Пловдив, а и самите пловдивчани, особено от Кючук Париж и Коматево предпочитат  да напазаруват плод изеленчук на по-евтини цени, тъй като повечето търговци на борсата продават и на дребно. 

Цената от един лев е на едро – щайги по 4-5 кг. Иначе масовите цени вървят нагоре –  между 2 и 3 лева в зависимост от сорта. Стигат и до 3,50 лева. Хрущялката е 2,50 лева и докато стигне до пазара в Пловдив, поскъпва с левче и дори набъбва до 4 и 5 лева.

„Черешите няма да поевтинеят, защото сезонът им отмина“, обяснява Георги , производител от Белащица, и уточнява: „Дърветата се гледат трудно.

Вие, гражданите, винаги сте недоволни, че цените са високи, но черешата иска големи грижи. Оре се, 3-4 пъти се пръска,  падне ли слана – погубва плода. А като стигнеш до бране, започва мъката“.

Бай Георги се възмущава, че при безработица в страната няма мераклии да берат череши. „Надницата е от 30 до 50 лева, но пак не искат. А плачат, че няма работа“, негодува възрастният човек.

Домати от оранжерии вървят в съботния ден по 1,50 лева за касетка, по 2 – на дребно. Димитрина Петрова, която отдавна продава зеленчуци на борсата, включително и свои, след като узреят на полето, споделя: „И на полето, и в оранжериите работата е тежка. В летните жеги е като в сауна, трябва да имаш здраво сърце и търпение“. 

Съмнява се цените да паднат, когато  дойде  сезонът на розовия български домат – единственият и неповторим  по вкус в Европа. „Всичко поскъпва, разходите – също, а и напоследък се появиха нови болести, някакви пеперуди, които увреждат домата.

Преди поразяваха картофи, сега са плъзнали по други зеленчуци. Проблемът е, че няма такива хербециди срещу тази болест“, кахъри се Димитрина. 

По 80 ст. за килограм дават пресен картоф на борсата, българско зеле – по 60. Чушки вървят по 2 лева, тиквички – по 80 ст. – левче на дребно.

Ягоди, чийто сезон също е на финал, шокират с цената – 4,80 лв. за кг. Още по-скъпи са малините – 7,50 лева. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?