Следвайте ни

Частните апартаменти за нощувки отвяха хотелите в Пловдив

Туристите се завръщат след ковид стагнацията

viber icon

Апартаментите на хотелски принцип в Пловдив бележат ръст от близо 50% през май, докато при хотелите повишеното търсене е едва 18%, показа проверка на "Марица". Броят на местата за настаняване, подлежащи на категоризация, обаче скача двойно за същия период.

Туристите бавно започват да се връщат в Пловдив през това лято. Докато обаче хотелите все още не могат да усетят повишения поток на посетители под тепетата, при техния пряк конкурент - апартаментите на хотелски принцип, ситуацията е много по-различна. Проверка в масивите на Националния статистически институт показва, че спрямо началото на лято 2020 осъществените нощувки в момента са с близо 15% повече. При апартаментите в най-популярната платформа за отдаване на жилища за краткосрочен наем AirBnb ситуацията обаче изглежда много по-оптимистично, като ръстът там е от 48,8%. 

Причините за повишения интерес обаче имат своето логично обяснение. Ако през лятото на 2019 година в Пловдив имаше регистрирани над 930 подобни апартамента само в рамките на града, то през това лято те са вече 703 на брой. По време на пандемията през 2020 година, когато практически месеци наред туризмът беше блокиран, ежедневно поне по един апартамент в Пловдив е напускал популярната платформа, показа проверката на "Марица". Така само в рамките на 24 месеца,

231 жилища са излезли от пазара на отдаване на хотелски принцип.

Така към края на ​май тази година средната месечна заетост на апартаментите-хотели в Пловдив е била 58%, което ще рече, че средно по 17 вечери в месеца този тип места за настаняване са били заети. ​Това означава, че на този принцип са реализирани над 12 700 нощувки. По-детайлен поглед обаче показва ярко открояваща се тенденция - заетостта в Пловдив далече не е равномерна - местата за настаняване в градския център или в непосредствена близост имат средна заетост от 75%, докато тези в периферията - около 41%. Ръстът за 12-месечен период пък е близо 50% (от 8 400 до 12 700 нощувки през май).

През май в хотелите в целия регион са били реализирани над 80 хил. нощувки, което значи, че средната месечна заетост е била около 24%, според данните от НСИ, което е увеличение с близо 18% спрямо май на 2020 г. 

Приходите от нощувки за този период пък е около 4.3 млн. лв (докато от апартаментите на хотелски принцип е около 880 хил. лева) 

Интересна е обаче статистиката за хотелите и местата за настаняване, подлежащи на категоризация. Ако през май 2020 година в областта са функционирали 110 места за настаняване с над 10 легла, а броят на леглата в тях е бил 5.0 хиляди, то през май, тази година броят им е скочил повече от два пъти - до 222 места за настаняване с над 10 легла и обща легова база от 10.9 хиляди. Според туроператорите това прави средната заетост много по-впечатляваща. 

От първичните данни на платформата AirBnb пък се вижда, че през юни устойчивата тенденция за увеличение на броя на нощувките в апартаментите на хотелски принцип се запазва и заетостта ще скочи малко над 60%, което пък значи, че вероятно за първи път от 2 години в Пловдив ще имаме над 100 хил. реализирани нощувки общо в хотелите и апартаментите за настаняване. 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Не е редно

Не е редно

26.07.2021 | 14:51

Не е редно в жилищните входове да влизат какви ли не. В случай, че някой собственик желае да настанява хора чрез тези платформи, би трябвало да има съгласие на етажната собственост.

Отговори
7 2
Граматиков

Граматиков

26.07.2021 | 19:53

Ако има някой злобен и завистлив съсед, с каквито в България е пълно, никога може и да не дава под наем.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?