2374

Частник затвори общинска улица, стотици в капан

Гражданите гневни: Защо разрешават строителство, след като няма нормален достъп до имота? Ще ги запалим! 

Кметът на "Южен" Костадин Язов: Документите са издадени от Голямата община. Когато са били обявени, никой не е реагирал срещу проекта 

Частна фирма, която строи поредния бетонов мастодонт в пренаселения жилищен комплекс „Южен”, затвори  вътрешната улица към блоковете и кооперации и предизвика гняв сред живеещите. Загражденията са поставени при пресечката с ул. „Димитър Талев”, като е оставен само тесен проход за пешеходци. Преминаването обаче е рисково, защото на една ръка разстояние работят багер и камион. Стотици автомобили ползват вход и изход на ул. "Димитър Талев" по  "Братя Шкорпил", която и до този момент беше много натоварена.

„Какъв е този главен архитект, който е издал разрешение да се строи 8-етажна сграда на това тясно пространство? Безумие е! Скоро няма да остане въздух, да не говорим за паркиране. Как издават разрешителни за строеж върху имоти, до които няма нормален достъп!”, негодуват хората от съседните блокове 1100 и 1101.

„Ще ги запалим, за да не припарват повече”, заканва се възрастен мъж, ядосан от драстичното застрояване на комплекса. По проект новата кооперация е затисната между Билла 4, ул. „Димитър Талев” и двата жилищни блока.

Асфалтът е изровен, а багерът продължава да руши уличната настилка. Оградата откъм блок 1100 е паднала, информационната табела - хвърчащ лист се вее на един пирон, на въпрос докога ще бъде затворена улицата, работниците отговарят, че нищо не знаят.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов коментира, че още в петък хората са подали сигнал за затворената улица, но при проверката се оказа, че документите за строежа са изрядни. Проектът е одобрен от Голямата община, оттам е издадено и строителното разрешение. А подробен устройствен план, в който е предвидено застрояването, е приет още преди години.

За затварянето на вътрешната улица също имат разрешение до 18 август, като са платили гаранция в размер на 4600 лв. Тези пари са платени в случай, че инвеститорът не възстанови разбитата настилка. Районният кмет предполага, че фирмата ще поиска удължаване на срока, тъй като трябва да свържат водопровод. Предстои инвеститорите да разкопаят и част от ул. „Димитър Талев”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Голяма гаранция 4600 лв хахахаха

Голяма гаранция 4600 лв хахахаха

16.08.2022 | 15:39

Направо инвеститорът трепери от страх като вижда тази гаранция. И да не възстанови улицата, някакви си 4600 лева са нищо за него. Ако беше гаранцията с две нули отгоре, тогава щеше вече да е доста по-добре. 460 хиляди лева е нещо. Ама някакви си 4600 лева - инвеститорът ги изкарва за час-два работа. Много му пука! Пак наши хора има, които са се облажили от издаването на документите, както винаги. Колкото до глупостта изречена от Язов - колко пъти и къде се казва, че ще има публична консултация? Лепите по някакви отдалечени и невидими места бележките за тия консултации, защото имате сметка колкото може по-малко хора дойдат, за да станат тихомълком нещата и после както сега- пред свършен факт.

Отговори
8 0
Блусар Рокаджиев

Блусар Рокаджиев

16.08.2022 | 14:05

Общината живее от тльстата лапачка !!! Затваря си очите и си разтваря задника !!!! Не може постоянно да се строи ! Трябва да сё култивират стари сгради ,улиц ,парковке !!! От ремонт в ремонт - без полза народу !

Отговори
10 1
Киро Попов

Киро Попов

16.08.2022 | 13:40

Частната собственост трябва да се уважава! Какво се получава: Пловдив се напълни от пришълци от различни краища на страната, които си накупиха апартаменти в тази част на града и сега протестират срещу законните права на инвеститора. Това е нагло!

Отговори
5 5
Пълни глупости

Пълни глупости

16.08.2022 | 15:43

Кое е законно право, я пак? Да разруши улицата ли? Нали улицата е общинска, т.е. няма пипане? Защо я затваря инвеститора тогава? Едно е нещо, което е наистина законно, а друго е нещо, което е незаконно, ама е направено да изглежда като законно. Нали така Кире? Това, че документално уж всичко е наред не значи, че всички правила са спазени при документите. Ама понеже обикновения човек няма как да провери това и затова казват - по документи всичко било наред. А ти си мисли за това, че всичко било законно...

Отговори
3 2
Киро Попов

Киро Попов

16.08.2022 | 16:40

Приятелю, не се подавай на емоцията! Първо е редно да се проучи как стоят нещата от правна гледна точка. Ами ако документите на инвеститора са изрядни? Тогава той няма вина за действията на общинарите /очевидно не е редно да се затваря улица!/. Този случай не е единичен и забележи – дори да се стигне до съд, инвеститорите обикновено печелят... Ако е на мястото на инвеститора, всеки един от критикуващите във форума би затворил улицата, ама нали става дума за чужда участ... Да си здрав!

Отговори
3 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 09:09

наглост и СРАМ и БЕЗОЧИЕ

Отговори
14 1
П. Ангелова

П. Ангелова

16.08.2022 | 08:03

Г-н Язов никога не е виновен - или нещата не завсият от него, а от голяма община или нещата са решени още преди години - не по негово време. Това са му дежурните отговори за всичко и на всеки. Да се чуди човек, щом нещата не зависят от него и той нищо не решава, за какво взима заплата?

Отговори
37 4
гост

гост

16.08.2022 | 07:53

корупции далавери а на тоя частник УЛИЦАТА да не му е БАЩИНИЯ

Отговори
20 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 09:08

госпожа или госпожице АНГЕЛОВА плащат си има корупция по всички ЕТАЖИ на ВЛАСТА

Отговори
10 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 07:52

ТОТЕВ КМЕТЕ защо го позволявате това нещо явно ВИ е платил

Отговори
11 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?