Следвайте ни

Частна фирма инвестира 5,8 млн. лева в спирките

Всички заслони, предмет на договора с общината, са монтирани и се поддържат със средства на концесионера

viber icon

В изграждането на автобусните спирки, дадени на концесия през 2003 г., са инвестирани 5 860 977 лева. Заслоните, за които ангажимент има концесионерът, са 314 на брой от общо 440. Задължителната инвестиционна програма е изпълнена, всички спирки са сложени. Това гласи споразумението между администрацията и фирма "Елиза 1999", внесено за обсъждане в Общинския съвет. Концесионният договор и изпълнението му ще се обсъждат на сесията на 17 септември.

 


Договорът с "Елиза" беше сключен на 3 юли 2003 г. с условието да бъдат премахнати всички ръждясали и потрошени заслони срещу правото на концесионера да сложи търговски обекти тип павилиони. До 2012 г. обаче имаше само един нов заслон на бул. "Санкт Петербург" и мъчителни преговори между администрацията и концесионера. Изпълнението на инвестиционната програма започна, след като "Булгартабак Трейдинг" АД изкупи "Елиза 1999", а заедно с фирмата и концесията на спирките срещу годишни вноски в градския бюджет в размер на 71 000 евро. 

 


С промяна в договора концесионерът поиска 274 заслона да се изработят по типов проект, одобрен от Община Пловдив, а останалите 40 - по индивидуални модули, които да включват по-големи търговски площи от старите павилиони за вестници.  От предложението до местния парламент е видно, че такива обекти са само два. От "Елиза" обясняват, че нямат необходимост от търговски площи, което е по-добре за естетическия облик на града, защото големите павилиони, монтирани върху тротоари, отнемат от пешеходното пространство. 

 


Една от големите или двойни спирки е изградена на бул. "Цар Борис III Обединител" от северната страна на Тунела. До нея има търговски обект, в който в началото се продаваха дрехи, а сега е кол център. На някои спирки със средства от градския бюджет са монтирани допълнителни пейки. Десетки са случаите на потрошени стъкла, за което щетите се възстановяват от концесионера.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?