Следвайте ни

Частен имот в центъра на Пловдив стана свърталище на клошари

viber icon

Пловдивска фирма „Хрима поли”, пазарувала на килограм общински имоти по време на заменките от последните месеци на кмета Иван Чомаков, е изоставила на произвола на съдбата къщата на  ул. „Св. Наум” 3. Дворът в квартал "Мараша" се е превърнал в джунгла, а съборетината е завзета от бездомници и наркомани. Приземното помещение, оцеляло при събарянето, е оборудвано с матрак и одеяла от натрапниците, видя репортерът на "Марица". Вместо врата на входа виси мръсен найлон. По пода се търкалят шишета и остатъци от храна. 

Според съседите така е от години. Имотът не се поддържа, обрасъл е с дървета и храсти и се ползва като сметище и градска тоалетна. 

„Безобразие! От това зловонно място ще тръгне зараза, защото постоянно идват клошари, наркомани и пияници. Сигурно се въдят кърлежи, а утре ще плъзнат и змии. Старая се да почиствам боклуците, но не е наша работа да се грижим за чужд имот”, протестира Стоилка Харизанова, чиято къща е в съседство с бърлогата на скитници.  

Жената разказва, че навремето на това място е имало двуетажна къща и до нея още една по-малка, на един етаж. „Под наем към „Жилфонд” тук  живееше баба Насе и всичко бе чисто. Отиде при дъщеря си, след като дойдоха частниците. Взеха имота, а един пирон не забиват", гневят се комшиите.

Зам.-кметът на район „Централен” инж. Тошо Пашов веднага разпореди да се извърши проверка. „Имотът е на фирма „Хрима поли” ООД. На собственика ще бъде изпратено предписание да го изчисти и огради”, увери инж. Пашов.

Общинският имот на ул. „Св. Наум” 3 е един от 11-те, които фирма „Хрима поли” получи след прословутите заменки срещу ниви до траурния парк на Рогошко шосе.  През 2007 г. фирмата е била представлявана от Ангел Стефанов и Венцислав Низамски. Според Търговския регистър  управител  сега е Жорж Маринов Петров, а капиталът е на друго дружество.

Сделките, в които общината загуби десетки ценни имоти, станаха в края на втория мандат на кмета д-р Иван Чомаков. Те са гласувани на конвейер в Общинския съвет през септември 2007 г. в навечерието на изборите. Мотивът бе, че  гробището трябва да се разширява, а общината няма свободни терени. Само на една сесия тогава бяха одобрени рекордния брой от 68 сделки с общински имоти. 

Снимки: Наташа Манева

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?