Следвайте ни

Час по история: Непознатата улица "4 януари"

viber icon

Едва ли има пловдивчанин, който да не е стъпвал по калд​ъръма на улица "4 януари". Може да не я знаете по име, но ще се сетите, след като ви кажем, че на нея са Балабановата къща, Арменското училище, паметникът на Пейо Яворов в Стария град, а в продължението си води до бившата Първа мъжка гимназия, в която са учили седем министър-председатели, и църквата "Св. св. Кирил и Методий".

Проблемът с незнанието не в образователната система, а във факта, че промяната на календара е наложило друга дата - 16 януари. По стар стил на четвъртия ден от първия месец на 1878-а точно по тази улица е влязъл в Пловдив генерал Гурко, за да обяви освобождението на града.

След опожаряването на Стара Загора подобна заплаха тегне и над "перлата" на Османската империя - Пловдив. Затова в освобождението на града голяма роля играе изненадата. Генерал Гурко изпраща отряд драгуни начело с младия капитан Бураго, които създават впечатление, че много по-многобройна част влиза в града. Битките се изтеглят извън Пловдив, в селата в Родопската яка, а на Централна гара така и остава сервираната вечеря на Сюлейман паша.

Наименованието на улицата, по която е влязъл в централната част на града отрядът на генерал Гурко, не е променяно след новия календар, затова и мнозина не знаят какво точно означава датата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?