49

Чакат пак Чарлз в „Столипиново“, но вече като крал

Махалата имаше своя принцеса Даяна, но за кратко, сега е Евгения и чака трета рожба до месец

Пловдивският квартал „Столипиново“ пак е готов да посрещне английския престолонаследник, но този път като крал. „Ако знаех каква е процедурата по протокол, бих пратил съболезнователно писмо за загубата на кралица Елизабет“, каза Асен Карагьозов. 

В момента той управлява Фондацията за регионално развитие „Рома“, която през ноември 1998 г. бе домакин на визитата в махалата при гостуването на принц Чарлз в Пловдив. Баща му - председателят на организацията и ромски лидер Антон Карагьозов, почина миналото лято от ковид.

Нека минат коронацията и траурът в Бъкингам, пък ако има желание кралското семейство, нека дойде пак да ни посети, каза Асен Карагьозов. Има за какво да си поговорят и за нови проекти на организацията, и за проблемите в квартала, пък и в целия свят.

Освен височайш гост, „Столипиново“ си имаше за кратко и своята принцеса Даяна. Но само няколко години. Днес родената в началото на новия век госпожица вече се казва Евгения, а до прекръстването й се стигна, след като родителите й Живка и Вълчо жестоко се обидиха на принц Чарлз.

Злополучната история на ромската Пепеляшка, която така и не стана царкиня, не завърши със сватба като в приказките, а тъкмо със сватба започна. По време на визитата на настоящия крал на Англия – тогава принц Чарлз, през ноември 1998 г. в Пловдив програмата го отведе в „Столипиново“. А за да види съвсем отблизо как се живее там и що за нрави имат местните, престолонаследникът присъства на ромска сватба.

След цялата медийна патардия кралската особа си замина по живо, по здраво. Откъде да знае какво ще бъде продължението? Година по-късно Вълчо написа писмо до Чарлз с помощта на най-начетените от фондация „Рома“ начело с председателя й по онова време Антон Карагьозов.

Уважаеми принц Чарлз, казвам се Вълчо Атанасов. Сигурно не ме помните заради многото си срещи по света. Живея в най-бедния квартал на Пловдив - „Столипиново“.

На 7 ноември 1998 г. Вие присъствахте на сватбата ми, която съвпадна с Вашето посещение в България. След това ми се роди дъщеря, която кръстих на вечната Ви покойна Даяна", прочели в канцеларията за официалната кореспонденция на кралското семейство. А от плика изпаднала и снимка на столипиновската невръстна принцеса.

„Има същите очи като на покойната“, хвалел се навред баща й.

Даяна от "Столипиново" с родителите си през декември 2000 г., когато семейството си размени писма с Бъкингамския дворец. Снимка: Атанас Кънев

Вълчо взел адреса от „интернета“. От местната ромска фондация му помогнали да натъкми думите. Таткото обяснил, че живее в разбито общинско жилище без канализация и осветление. И отправил гореща молба:

Помогнете ми, ще Ви бъда до края на живота си много благодарен, иначе сме обречени на гибел.

По онова време целият квартал му се присмивал на мераците да си пише с принца. „Нали щеше да ви помага, пък нищо не даде“, подкачали Вълчо комшиите. "Чарлз да не ти е съветско другарче", занасяли го пък българите.

Само след месец обаче в гетото пристигна отговор от Англия. „Принцът много ми благодарява, че получил снимка на Даяна. Съжалява, че не може да помогне, защото давал помощи на цял свят, но само на фондации, разказа тогава Вълчо. Така рухнаха надеждите на домочадието му да получи апартамент за Даяна. И си остана в общинско жилище на осмия етаж на ул. „Крайна“ в блок, в който асансьор няма, всички стъкла на стълбището са избити, а никой не помни някога изобщо да е имало осветление.

Първите си стъпки Даяна направила в стая 3 на 4 метра – единствената, в която може да се живее. Останалите са без тапети, с изтръгнати контакти.

Понеже водата не се качва по-нагоре от петия етаж, мъкнели оттам за къпане. А за пране на бебешките дреши 23-годишната тогава майка Живка нарамвала бохча и ходела у майка си в съседния блок, откъдето после се връщала с пълен леген.

Вълчо бил известно време охрана в местния клон на „Социално подпомагане“. Обаче напуснал и в махалата е по-известен като таксиметров шофьор.

Само 300 марки ми трябват за едно ново „Тико“ и да си оправя живота,

надявал се дълго на някой превод от Бъкингам. И като все не идвал, пак седнал да пише писмо, обаче тоя път направо на г-жа Холуей, чийто подпис седял редом до парафа на Чарлз в първия отговор от Англия. „Жена е, повече ще се трогне“, разчитал таткото. „Трогнат съм и очарован от човечността на Негово превъзходителство принц Чарлз. Но радостта ми се помрачава от здравословното състояние на Даяна“, съчинили дружно най-грамотните в махалата.  И зачакали пак отговор.

После фондация "Рома" прати поздравително писмо и за сватбата на принц Чарлз с Камила.

"Очаквахме от него да ни подари един апартамент или някаква сума, да остане за всички времена", казва със съжаление Вълчо. И като вместо помощ получил само любезни думи, решил веднъж завинаги да тегли чертата на отношенията с кралското семейство. Така столипиновската Даяна стана Евгения.

Вълчо все още живее в блок 4006 в "Столипиново" и вече кара такси легално, но днес не се мяркаше на "стоянката" в края на ул. "Ландос". Местни твърдят, че семейството му е в чужбина. Евгения вече е на 23 г. и е омъжена, а по-малкият й брат е тийнейджър на 17 г.

"Тука е, намери си добър мъж, който работи в търговията", разказа Вълчо пред "Марица". Има две деца по на 1 и 5 г., в момента е бременна с трето дете. Ще бъде момиченце, чакат го да се роди следващия месец.

А Вълчо вече не чака нищо от крал Чарлз и сам си вади парите с труда си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ П С Е Т А

ТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ П С Е Т А

10.09.2022 | 07:26

СИ СЛОЖИХА 3 ЛЪВА НА ГЕРБА, АМА К У Р Е Ц ! :)

Отговори
0 0
мюмюн

мюмюн

09.09.2022 | 19:33

К'о крал, к'о крал?

Отговори
7 1
КИНГ  ЧАРЛЗ  (малце лингвистика)

КИНГ ЧАРЛЗ (малце лингвистика)

09.09.2022 | 19:18

Чарлито щеше да стане КРАЛ ако преди това е бил КНЯЗ. ПРИНЦ ЧАРЛЗ СТАВА КИНГ ЧАРЛЗ. Капишшш? Няма нужда от побългаряване

Отговори
4 3
мхм

мхм

09.09.2022 | 19:03

Тоя път краля ше дойде с камила :)))

Отговори
8 0
Deutsch

Deutsch

09.09.2022 | 18:22

Ами след като цар Киро напусна този свят, време е един крал да дойде. Пък и всеки знае скоро поговорката: "Крал .. крал.."

Отговори
10 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?