Следвайте ни

Чакаме разрешение от кмета за "Пловдивско колело" на Джендема

viber icon

Кметството на "Централен" чака кмета Здравко Димитров да даде разрешение за издигането на временно Виенско колело на върха на Младежкия хълм. То ще е високо около 20 метра и ще забавлява пловдивчани и гостите на града около две седмици. Целта е хората да могат да разгледат Пловдив отвисоко.

От район „Централен“ настояват съоръжението да носи името „Пловдивско колело“. 

Щом бъде получено разрешението за издигането му, то ще бъде поръчано от някоя от фирмите, които предоставят подобни съоръжение в разглобен вид. „Има няколко такива фирми, които може да доставят и сглобят колелото“, каза кметът на „Централен“ Георги Стаменов. 

Идеята за издигането на временната атракция се роди преди месеци. Тогава в кметството на "Централен“ разказаха за британския пътешественик Питър Мънди, който описва в пътеписа си от 1620 година голямо колело, на което се въртят хора в град Филипопол. И съоръжението, наричано у нас карнушка, често се споменава на Запад като „Българско колело“ и дори „Българско око“. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пловдивското колело

Пловдивското колело

09.06.2021 | 10:02

Похвално начинание! Благодарение на проучването на писателя Иво Георгиев, публикувано в личния му блог, тези факти от пътеписа на Питър Мънди от 1620 г. са стигнали и до пловдивската общественост. Това е част от миналото на Пловдив и е хубаво да се знае от повече хора.

Отговори
0 0
Колелото

Колелото

11.05.2021 | 16:39

Да му го сложат в двора на кмета, да си играе на воля. Само безсмислени капиталовложения и разсипия

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?