Следвайте ни

Чакаме "Hills of Rock" да спаси туризма

Дори късият февруари би по приходи и посещаемост откриващите събития на Европейска столица на културата

viber icon


През 2018 година Пловдив е бил посетен от 1.1 млн. туристи, за 2019 година се очакват 2.5 милиона души. Това каза в интервю за Дарик радио кметът Иван Тотев непосредствено преди откриващата церемония на Европейска столица на културата. Министърът на туризма Николина Ангелкова бе доста по-предпазлива в очакванията си и предрече 10% ръст в ключовата година. Летвата е сложена, но да видим можем ли да я прескочим.  

 


Дотук националната статистика е отчела само първото тримесечие на годината, при това на ниво област. Резултатите най-грубо:  януари - 33 000 души, пренощували в хотели, хостели и други места за настаняване с над 10 легла. Февруари ​- около 40 000 души. Март - 42 000 души. Дотук сме ги докарали до 115 000 туристи, при това за цялата Пловдивска област. До заветната цел остава твърде много. Важно е да се отбележи, че нито НСИ, нито общината може по някакъв начин да регистрира и преброи т.нар. транзитни туристи, които минават през града, но не спят тук. Добрата новина е, че статистиката отчита ръстове и при посещенията в града, и при оборотите, реализирани от нощувки.

 


Рок туризъм 


Зимните месеци по традиция са слаби за туризма на Пловдив. Най-силни са летните, като върхът миналата година е бил юли месец, когато тук са се изсипали близо 53 000 души, става ясно от графиката на НСИ. Учудване няма, защото в дните между 20 и 22 юли Гребната база се разтресе от фестивала "Hills of Rock". Фестът беше изключително успешен и напълни хотелите не само в града, ами и в областта. Налагаше се рокаджиите да пътуват до Асеновград и Пазарджик за подслон през нощта. Тази година мероприятието е изтеглено от 28 до 30 юни, за да се минимизират лошите ефекти от жегите и комарите край Гребния канал. Събитието, включено в календара на Пловдив - Европейска столица на културата, вероятно ще задмине по посещаемост и обороти миналогодишното издание. Места по хотели и хостели в града вече почти няма за тези дати. Частните квартири също се радват на завиден интерес. Според резервационната система booking.com 94% от местата за настаняване в града са заети отдавна. И това, при положение че цените са увеличени заради очаквания бум от гости. Само за сравнение - два дни преди "Hills of Rock" двойна хотелска стая може да се наеме средно с 27 лева по-евтино. След края на концертите, в първите дни на юли, цените отново падат, сочи вътрешната статистика на booking.com.   

 


Оборотите растат

 


Приходите от нощувки от началото на годината се увеличават с по неколкостотин хиляди лева ежемесечно. Януари, въпреки помпозното откриване и заетостта на хотелите покрай официални гости, делегации и една камара чуждестранни медии, сумата е била около 3 милиона лева. Февруари, без събитие-пирон, се е отчел доста по-ударно и приходите са скочили до 3.5 милиона лева. Март също дава надежди за възходящ тренд, статистиката за Пловдив-област отчита 3.8 милиона лева обороти.

 


Любознателни пътешественици или делови туристи

 


Пловдив се посещава основно от българи, една част идват тук по бизнес, а други са туристи в истинския смисъл на думата, дошли да покажат на децата си Античния театър и Стария град. През март т.г. от 3.8 милиона приходи от нощувки 2.9 милиона са реализирани от българи. Едва 0.9 милиона са парите от чужденци. Най-често тук отсядат граждани от съседна Турция с цел хазартен туризъм, гърци и германци. Подобно е разпределението и за другите месеци от 2019 година. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хилс

29.05.2019 | 13:28

Масово хората ще си тръгнат още след втория концерт, защото за закриване на феста са избрали възможно най-тъпата група!!!!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?