2374

Център събира деца с родители без достъп до тях

Децата на разведени родители, вече ще могат да се срещат с единия от тях в новия Контактен център на ул. „Неофит Бозвели” 38 на третия етаж.

Това е предвидено в случаите, когато по някакви причини другият родител отказва да пуска детето, въпреки че има съдебно решение за това.

Инициативата „Искам спомени и с мама, и с татко!“ е на асоциация „Деметра” и е първата подобна у нас.

„Контактният център е мястото, където родителят, който не управлява родителските права може да осъществява срещи с детето си. Идеята е в него да има среда близка до семейната, така че детето да прекарва време с него”, обясни Живка Драганова от „Деметра”. Центърът е първи по рода си в България.

Подобни центрове има изградени във Великобритания и примерът за пловдивския е взет от тях. Целта им е да се съхрани връзката между родител и дете. При родители, които нямат тази възможност, впоследствие се получава отчуждаване. 

Срещите са супервизирани и на тях присъства психолог и социален работник. Целта е детето да не бъде атакувано психологически от родителя, с който се среща. 

Услугата ще се заплаща по 10 лева на среща. 

Според Живка Драганова, има много случаи с такива родители и деца в Пловдив. Родителят може сам да заяви тази среща или това да стане чрез съда. Съдът е този, които разпорежда. И майката, примерно дава съгласието си за часа и продължението на срещата, ще се внася ли храна или не. Родителите са тези, които идват доброволно в асоциация „Деметра”. 

Срещите може да се провеждат и в събота и неделя защото обикновено съдът определя времето на срещи с детето в тези дни.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?