46

Цар Фердинанд пристигна в Пловдив с файтон на два века

Думата „обединение” прозвуча два пъти в деня, която Пловдив отбеляза 114-та годишнина от обявяването на Независимостта. На това наблегна в първата си реч пред пловдивчани новият директор на Историческия музей Стоян Иванов. 

„Изключителна е ролята на политическия елит тогава – в рязко срещано съчетание на възгледи, управляващи и опозиция се обявяват за независимостта на България”, каза той.

А час преди това в църквата „Света Неделя” отец Апостол каза: „Какви опасности крие това ако не мислим заедно! Ако Царят и правителството на Александър Малинов не бяха действали заедно за България, вероятно още щяхме да сме протекторат на Турция”.

Националният празник събра граждани, но привлече и много политици, които поставиха цветя на колоната на Независимостта на площад „22 септември”.

Сред гостите бе председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков, зам.-кметовете Пламен Панов и Стефан Стоянов, заместник областния управител Даниела Николова, както и кандидат-депутати от Пловдив.

По традиция бе разиграна възстановка на посрещането на цар Фердинанд в Пловдив на 27 септември. Тогава монархът пристига от Стара Загора, като преди това е бил във Велико Търново, Габрово и на Шипка.  

Инж. Сава Куфаров, пременен с царския мундир, който е ушил съвсем сам, пристигна с възстановен двувековен файтон от Брестник.

Както е било преди 114 години той бе посрещнат от пловдивската общественост и от войниците от 9-ти пехотен пловдивски полк. Сред участниците във възстановката имаше и нови лица като младата пловдивчанка Захарина, която показа рядка зелена карловска носия.

Инж. Куфаров препрочете оригиналното обръщение на царя към поданиците на царството тогава. То е било прочетено в църквата "Свети 40 мъченици" в Търново и в Пловдив. И в него ключовата дума е единение на българите от всички наши земи.

15 войници с униформите на 9-ти пехотен пловдивски полк дадоха залп с манлихерите си в чест на Независимостта. Община Пловдив и кметът Здравко Димитров, Общинският съвет, политици и кандидат депутати положиха венци на колоната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Аз казах

Аз казах

23.09.2022 | 11:52

Какъв цар , на кой е цар и кой го произведе цар !? Измислен и натрапен цар и всичките му производни !

Отговори
0 1
Пешо

Пешо

22.09.2022 | 22:04

Абе ,Гоше що се чудиш че си е същият,аз оня ден в Тримонциум пих ,бяло вино с Ботев ,а отсреща ми махаше с ръка Левски,да отидем на неговата маса, никаква промяна братче,същите са си,Ботев даже беше със сабята, на кръста без проблем .

Отговори
1 0
Дийй…!

Дийй…!

22.09.2022 | 19:53

Всички очакваха Цар Боеко да дойде и да до навести Вилаета ,пък те пратили някакъв си там Фердинанд!Зико и Мамин ,Менда и Пачо “антикомуниста”го чакат да ги уважи ,ми нали Пловдив е негов!Пък той отишъл другаде!Ейде пажовете да си късат ризите и да свалят бикините ,че той ще доде да ги оноде!

Отговори
1 1
Свободата Санчо..?

Свободата Санчо..?

22.09.2022 | 19:45

Този Виенски ,комарджия са го дойарали пиян от бърдак във Виена и са го короновали в цар на България?И тогава и сега Политическата кохорта на България за да ограбва народа е правила такива предателства за да стриже на голо бедния и наивен народ на България!Нищо ново,едни и същи негодници и тогава и сега се фонигват да власта за да ни ограбват и забогатяват на наш гръб!

Отговори
3 1
Царете и кралете да си ходят в кралството на острова

Царете и кралете да си ходят в кралството на острова

22.09.2022 | 18:03

Ние да мислим как ще си получим платените вече изтребители f-16. 2025 година е далеко. С хартия не се пазят въздушните ни граници. Какви продажни политици имаме и сега гласувайте пак за крадците.

Отговори
3 2
Ще има пак

Ще има пак

22.09.2022 | 14:14

национална катастрофа?

Отговори
3 1
Гошо

Гошо

22.09.2022 | 14:10

Браво! Сто шейсет и кусур години въобще не му личат, че и шкембето е свалил!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?