Следвайте ни

Бюджетът на Пловдив набъбна до 386 млн. лв. с парите за Колежа и Лаута

Премиерът Бойко Борисов изпълни обещанието, строителството може да започне през август

viber icon

Бюджетът на Община Пловдив става 385 995 605 лева вместо 345 631 629 лева, планирани в началото на тази година. Предложението за промяна на финансовата рамка е внесено от кмета Здравко Димитров в Общинския съвет, за да се разглежда на сесията на 14 май.

Увеличението е благодарение на допълнителните целеви субсидии от държавния бюджет. С писмо на Министерството на финансите от 31 март и след решението на Министерския съвет на Община Пловдив са преведени 37 млн. лева за строителството и реконструкцията на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". За градския транспорт идват други 1,8 млн. лева, за да се покрият загуби на нерентабилни автобусни  линии.  Още 163 613 лева са постъпили в общинската хазна през първите три месеца от дарения. Те са предимно за училища. 

Строежът на стадион „Христо Ботев“ може да бъде рестартиран още през август, ако няма обжалване на някоя от процедурите. Това съобщи вчера зам.-кметът  Пламен Райчев след срещата с представители на ръководството и феновете на жълто-черните.

„Договорихме се с проектанта арх. Савов при входиране на окончателния проект на 15 май да представи и количествена сметка, на чиято база от Община Пловдив да проведем пазарно проучване. На основание най-ниска цена на това проучване ще имаме готовност да обявим обществена поръчка за строежа в началото на юни. След като изтече законовият срок от обявлението - 40 дни, ще имаме готовност да изберем изпълнител и очаквам в края на юли или най-късно през август да имаме изпълнител и надзор по строителните дейности и те да бъдат възобновени. Разбира се, тези срокове са при положение, че няма обжалване на някой от етапите“, коментира  Райчев.

Зам.-кметът допълни, че от фенските фракции на Ботев, присъствали на срещата - Сдружение ПФК Ботев, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и Бултрас, е имало предложение за промяна на проекта на едната от трибуните, но след като са разбрали, че това ще забави рестарта на строителството, те сами са се отказали от идеята.

До 15 май Община Пловдив очаква и представители на Локомотив Пловдив да внесат проекта за строителни дейности на тези част от стадиона в парк "Лаута", които ще се изпълняват с отпуснатите от държавата средства.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

премиер-футболисти

08.05.2020 | 14:43

Поредните далавери на властта! Стадионите на частни футболни клубове ще се строят с бюджетни пари!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?