Следвайте ни

Бутиков хотел с пиано бар на мястото на кафене "Тексим тепе"

viber icon

Малък хотел на два етажа ще бъде построен на мястото на бившето кафене „Тексим тепе” на ул. „Съборна” 47. Строежът му ще започне всеки момент.

Опасната за преминаващите сграда от 1860 година, бе бутната в края на миналата година, а теренът бе обследван от археолози. Тогава инвеститорът Калоян Матеев от фирма КИМ 2003 ООД още се колебаеше дали това да е жилищна сграда или да е бутиков хотел.

„Смятам да е хотел, макар да имам притеснения, че е твърде малък. Аз трябва да възстановя сградата със същите коти – не мога да вдигна калкан над съседните имоти”, обясни г-н Матеев. 

По план в избеното помещение на хотела ще има пиано бар. „С разкопките открихме штерна, която няма никаква археологическа стойност, защото е от 19 век. И все пак ми се иска да я запазим”, каза инвеститорът.

На имота на ул. „Съборна” 47, който по кадастър е с площ 287 кв. м., от години имаше сграда на 160 години.

Разрешението за строеж на КИМ 2003 ООД е за „Реконструкция на съществуваща жилищна сграда паметник на културата”. Къщата бе от кирпич, а фасадата бе от тухли, добавени по времето, когато главен архитект на Пловдив е бил Йосиф Шнитер.

Точно тази комбинация я правеше още по-опасна. Преди 15 години къщата е купена от архитект, който така и не успява да реализира инвестиционно намерение.

През онзи период в краката на гостите на Стария град падат парчета мазилка, а балконът на къщата бе надвиснал опасно.

Археолозите от екипа на д-р Здравка Коркутова слязоха до кота минус 6. Там откриха само един античен зид и останки от изгоряла при пожар къща от 1849 година.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ТАксим тепе

ТАксим тепе

25.02.2021 | 23:07

Извинете, ама тепето не се ли казва тАксим?

Отговори
1 0
Ето на

Ето на

25.02.2021 | 17:02

Те искат да крадат

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?