1939

Бутат още една перла от миналото в центъра на Пловдив

Читатели на „Марица“ питат какъв е статутът на сградата и къде са този път министър Минеков и арх. Петър Петров от НИНКН, за да я спасят от събаряне

 

Още една красива къща в центъра на Пловдив е напът да остане завинаги в миналото. Старинната, близо 100-годишна перла, се намира на ул. „Йосиф Шнитер“ №4. Теренът от известно време е заграден с предпазна ограда и къщата се събаря, пишат в свой сигнал до „Марица“ читатели на вестника. И питат с какъв статут е въпросната постройка и няма ли за нея защита от страна на Националния институт по паметници на културата.

Сградата не е показана като паметник на културата в действащия План за имоти, сгради в списъка на недвижимите културни ценности, твърдят експерти по старините. Все пак имотът попада в историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, където има известна защита за подобни сгради от миналото. За нея обаче вече има издадено разрешение за строеж от Голяма община по одобрен ПУП (подробен устройствен план) от 2005 година - той е за ново строителство, а не за запазване на съществуващата къща, уточняват от местната администрация и допълват, че проектът е съгласуван с НИНКН.

Зa дa ce cъxpaни yникaлнaтa идeнтичнocт нa града, пpeз 2000 г. иcтopичecкaтa зoнa "Филипoпoл-Tpимoнциyм-Πлoвдив" получи cтaтyт нa гpyпoвa кyлтypнa цeннocт. Тогава, за да се oптимизиpaт изиcквaниятa зa зacтpoявaнe, HИHKH с местната си структура в Пловдив пpeдпpиe aктyaлизaция нa peжимитe зa oпaзвaнe нa иcтopичecкaтa зoнa.

„Така пpeцизиpaхме гpaницитe нa чacт oт oxpaнитeлнитe зoни и се оформиха нови aнcaмбли - всичко това се съгласува с експертите от Аpxeoлoгичecкия мyзeй в Πлoвдив. Рaзpaбoткaтa влезе в cилa в нaчaлoтo нa 2012 година - каза пред „Марица“ арх. Виолета Раева, която е дългогодишен експерт към НИНКН, когато структурата имаше свой екип в Пловдив, и добави. - За мен е странно, но ул. „Йосиф Шнитер и цялото каре около нея не попаднаха в режим на особена защита по онова време. Макар че във въпросната зона действително има много красиви стари къщи - да, проектите за тях минават за съгласуване в НИНК, но те не са обект на някаква специална защита.“

Припомняме, че въпросната институция - НИНКН, в лицето на своето ръководство, е особено активно под тепетата, когато става дума за сгради в обхвата на т.нар. Тютюнев град. Така преди време арх. Петър Петров лично дойде до Пловдив заради случая в Тютюневия град, когато събаряха две стари сгради на бул. „Христо Ботев” 51-53. Тогава той се нареди до протестиращите, като определи действията на строителите като „унищожаване на духа на Пловдив”. 

За много пловдивчани остава въпросът: Не става ли дума за подобен случай и за къщата на ул. „Й. Шнитер“ №4 и защо институциите мерят с двоен аршин, когато говорим за старините на Пловдив?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
УМЕН

УМЕН

09.12.2022 | 19:52

Може да е част от историята но не е от Българската архитектура ще подържаме чужди паметници а нашите ще ги оставим да се рушат ли що за идиотщина е това......

Отговори
7 1
Докога

Докога

08.12.2022 | 15:49

...гражданите да питат друго. Защо в културата на Общината се назначава девойка, която учи за изпити / задочно/ и получава месечно възнаграждение, като всички останали, които работят ?

Отговори
6 1
Поредната калинка или

Поредната калинка или

10.12.2022 | 05:40

любовница. Или и двете...

Отговори
4 1
ГАГА

ГАГА

08.12.2022 | 12:55

Всичко, което вече е докарано до състояние за събаряне, изведнъж става "перла". А досега цървулите ли ми държаха?

Отговори
17 0
Стоичков

Стоичков

07.12.2022 | 13:24

Да попитам "експертите" харесва ли им в центъра на града да има такива "перли". Преди 100г. почти всички къщи в този квартал са били на известни личности и архитекти,но времето взима своето и когато имота е оставен необитаем,това е резултата. Всички други действия на разни институции са само за да пречат на инвестиционните намерения на собствениците с презумпцията,че някога са изглеждали уникално.

Отговори
12 5
Не знам кой съм

Не знам кой съм

05.12.2022 | 23:23

Престанете с тези ваши перли, и като такова много държите на тях, направете нещо за да не изглеждат в тази вид Думите работа не вършат

Отговори
29 7
СМЪРТТА си е естествен завършек на живота, ма Дани'елке!

СМЪРТТА си е естествен завършек на живота, ма Дани'елке!

05.12.2022 | 18:51

Живот'ът неизбежно довежда до СМЪ'РТ. Както организмите, така и изделията и постройките не са вечни. ТАКОВА Е "Се-Ла-Ви"-то, каки'ната!

Отговори
12 5
Dima

Dima

05.12.2022 | 16:31

Това на снимката не е перла. Правилно

Отговори
21 3
комунист

комунист

05.12.2022 | 14:50

До кога ще ревете за съборетини? Пловдив си остава ориенталски град защото хората му са такива.

Отговори
23 9
предозиране

предозиране

05.12.2022 | 13:16

и преекспониране!

Отговори
13 6
Хм…

Хм…

05.12.2022 | 09:47

Това пришълците няма да го разберат. И тия от обезобразените блокове. Перла или не, това е част от историята, от духа на Пловдив. А той далеч не се изчерпва с дупките около площада с фалшивите бетонни римски колони.

Отговори
27 8

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?