Следвайте ни

Бутат Гарнизонна фурна - рушат комина с клещи СНИМКИ

viber icon

Работници започнаха да бутат първите две сгради от гарнизонна фурна. След дни ще трябва да рушат и 15-метровия комин.

Той ще бъде сриван със специални машини с клещи – ниво по ниво, а не с контролиран взрив. 

„Засега само ще разчистим терена, а догодина ще започнем изграждането на парка. На няколко места в сградите бе започнал да пада покрива – 20 години мястото е празно”, каза кметът на „Западен” Димитър Колев.

Той припомни че с промяна на Подбробния устройствен план миналата година теренът е определен за озеленяване. 

Живеещите в квартала посрещнаха със задоволство началото на бутането. Христо Петков живее в квартала от 1971 година.

„Имаше 350 000 лева за парк, те ги пренасочиха, защото обществеността се раздели. Сега пари за парк няма - само ще разчистят терена. То бе цяла Одисея с тази фурна! Събрахме се навремето всички. Старите военни искаха да се върне фурната! По-младите военни искаха паметник на Втора армия. Един художник – Миразчиев, искаше да прави галерия. Влизал съм в тези сгради – много са хубави вътре – строено е както трябва. Помня и задните складове, откъдето военните крадяха след 90-а година”, разказа Христо Петков.

Той припомня, че през декември 2018 година във фурната бе намерен мъртъв човек. През години мястото е сборище на бездомници.

Г-жа Кръстева е родена е в квартала. Цял живот е била във високия блок с аптеката. „Много се радвам, че най-сетне я бутат. Тази грозотия да се махне най-накрая! От години ни дразни. Не ни е страх от шум и прах – два хипермаркета построиха пред терасите ни – издържахме”, казва тя.

Г-жа Кръстева предлага границата на бъдещия парк, която опира до натоваренето „Пещерско шосе” да бъде с ограда.

„Сега никой не смее да пусне децата си да играят тук. Само разхождаме кучетата”, обясни тя.

„Идеята е много добра! Трябва да се помисли за ограда от цветни пана. Стигнел ли до строежа на парка ще бъдат подменени и плочките и пейките на съседния малък парк”, каза кметът на района Димитър Колев.

Художникът Емил Миразчиев е разочарован. Той искаше комплексът да бъде превърнат в артцентър - от типа на западноевропейските, които заемат стари индустриални обекти. 

„Идеята за галерия среща сериозен отпор от властимащите. Явно културата не им е приоритет”, каза Миразчиев.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нова

Нова

15.04.2021 | 13:49

Да бъде като парковете в Ню Йорк-с ограда, и заключване след 23.00часа. За да се пази чист и подреден иначе ще настане хаос И мини от домашните любимци.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?