Следвайте ни

Буря в МУ-Пловдив! Пускат само студенти с документ за COVID-19

viber icon

Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство сред студенти. Според документа, приет на Ректорски съвет, задължително условие за достъп на студентите до присъствени упражнения е представяне на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест, съобщи БНТ. 

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава възможност за връщане на присъствено обучение, от която студентите са били лишени в голяма степен предните четири семестъра. Медицинското образование изисква класическо обучение в клинични условия, но то би било възможно само при максимално безопасни условия.

Настоящата заповед се отнася само за студентите, що се отнася до преподавателите - 70 процента от тях са ваксинирани, останалите са преболедували. За тях също ще бъдат формулирани изисквания до началото на учебната година, но в случая със студентите няма как да се направи статистическа справка, затова е редно от тях да се изискват документи, които отразяват здравословното им състояние.

Ректорът на медицинския университет проф. Мариана Мурджева е убедена, че заповедта е в синхрон с актуалните разпоредби на Здравното министерство, а студентите по медицина имат и допълнителни отговорности за спазването на продивоепидемичните мерки.

"Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там също има рестрикции. На болните се изискват отрицателни тестове, за да бъдат хоспитализирани, а някъде са забранени свижданията. Ние сме водени от стремежа да защитим тези пациенти в университетските болници, които ще бъдат представени на студентите в тяхното обучение", обясни проф. Мурджева.

Новите правила за присъствено обучение изненадаха бъдещите медици и ги разделиха на два лагера.

"Разбирам откъде идва това решение, ние настоявахме да се обучаваме присъствено. Аз съм ваксиниран, но не може да се задължават хората да се ваксинират", каза студент.

"Това е добро решение според мен. Но ще видим как работят тези мерки през първия месец, първите няколко седмици и дали после няма да се вземе друго решение, в зависимост от ситуацията в университета, в града и в страната", смята друг.

Родители на студенти в университета съзряха в новата ректорска заповед опит за принудително ваксиниране. Без сертификат за ваксинация студентът трябва да плаща за ежеседмични тестове, затова предложиха алтернатива.

"Всички много добре знаем, че тестовете не са много евтини в България. Беше изградена лаборатория в сградата на МУ. Тази лаборатория би могла да поема безплатно тестовете на своите студенти. Още повече таксите, които се плащат за платено обучение, са изключително високи", коментира Ангел Калоянов, който е баща на студент в университета.

Новите правила за присъствено посещение в университета възмутиха представителите на Алианса на лекарите за връщане към нормален начин на живот.

"До мен достигнаха сигнали от мои приятели и познати студенти от МУ Пловдив и техни родители, включително преподаватели. Тези заповеди, ако не бъдат отменени до няколко дни, и не се премахнат опитите за принудително ваксиниране на студенти, ще бъдат атакувани по всички законови методи в българския съд", заяви д-р Иво Ватев.

От ръководството на университета заявиха, че няма дискриминиращ момент в заповедта, защото е предвидена алтернатива онлайн обучение. Има обаче готовност документът да претърпи изменения спрямо епидемиологичната обстановка и след разговор със студентите.

"Аз бих направила всичко, за да се тушира това напрежение, разбира се, в границите на разумното. И на онова, което се основава на научни факти, а не на ненаучни антиваксърски настроения и други ненаучни щения за намаляване на противоепидемичните мерки, когато обстановката налага точно обратното", обясни проф. Мурджева.

Очаква се заповедта да бъде обсъдена отново на 7 септември, когато е следващият ректорски съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (29)

Геро

Геро

26.08.2021 | 02:59

Ти нали си ваксиниран какво ти пука нали се смятате за безсмъртни вече. Всеки си прави избора дали да се имунизира. Създателите и не поемат отговорност, лекарите не поемат отговорност, но аз трябва да се чувствам безотговорен, че не съм се ваксинирал. Нямам против ваксините но когато минат години да се видят страничните ифекти. Ако не са ти стигнали ваксините ще ти дам моята.

Отговори
1 1
ASD

ASD

23.08.2021 | 12:39

Дано във всички университети да се приеме това. Поздравления за смелостта.

Отговори
7 9
Юлия Р.

Юлия Р.

23.08.2021 | 02:53

Бъдещите медици след като не вярват на медицината нямат място там.

Отговори
9 15
Вяра

Вяра

23.08.2021 | 08:18

Само хората, които са извън кръга на науката говорят за 'вяра' в науката. Това не е религия. Има си процедури.

Отговори
9 3
Доктор

Доктор

23.08.2021 | 01:05

Искрено се надявам студенти да реагират незабавно и поискат оставката на ректора. Това е принуда за ваксинация и подлежи на наказателна отговорност.

Отговори
24 9
Колега

Колега

23.08.2021 | 07:27

Защо да е принуда? Могат да си правят тестове и да ги представят.Вие какво искате, да сеят зараза по клиниките, където лежат тествани пациенти ли? Маса хора си отидоха след влизане в болница по друг повод.Също имат и алтернатива- дистанционно обучение.

Отговори
7 15
Др. Менгеле

Др. Менгеле

22.08.2021 | 23:15

Тази офца я взимам при мен на работа.

Отговори
11 11
пациент

пациент

22.08.2021 | 23:15

И какво толкова ще им стане на лигльовците като се имунизират!?Обикалят по всички отделения и ще сеят заразата над болните!

Отговори
15 17
Опа, започна се

Опа, започна се

22.08.2021 | 23:04

Или накратко - комисионните и екскурзиите трябва да се отработват.

Отговори
14 7
грешиш!

грешиш!

22.08.2021 | 23:19

Това е краят! На арогантнити тъ-панари с многото права и малкото мозък!

Отговори
9 6
Лекар

Лекар

22.08.2021 | 22:45

Браво , Мурджева! Лекарите и кандидат такива да са за пример и тогава незнаещите няма да се водят по фейсбук и разни бокл.ци.

Отговори
20 19
Браво, проф. Мурджева!

Браво, проф. Мурджева!

22.08.2021 | 22:40

Така постъпват отговорните лекари! Стига вече компромиси и отстъпки пред невежите и нахалните! Трябва да се сложи край на това безумие!

Отговори
23 21
Асан

Асан

22.08.2021 | 22:39

Студентките само по прашки и с бурки

Отговори
10 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?