2374
Следвайте ни

Бурното строителство напомпа сметките на Общината

viber icon

Строителният бум в Пловдив  даде повод на местната власт в Пловдив да увеличи таксите за издаване на разрешителните за строеж. Един от мотивите беше, че те са най-ниски в страната - само един лев на квадратен метър, като максималният размер, който плащаха  строителите, беше закован на  7000 лева, независимо от разгърнатата застроена площ.

Общинският съвет вдигна размера на таксата пет пъти, тоест до 5 лева на квадрат, в резултат на което пет пъти нараснаха постъпленията в бюджета при строителството, което в Пловдив придоби невиждани големи размери. За сравнение - цената в Община Бургас беше средно 7 лв. на квадрат, във Варна - между 1.35 лв. и 8.10 лв., в зависимост от вида на сградата, а в София - между 5 и 14 лв., спрямо зоната на застрояване, без да има таван на плащането към бюджета.

През двете години на пандемията Общината въведе няколко пъти облекчения за бизнеса, като спря да събира таксите за тротоарно право и наеми за обектите,  затворени заради локдауна. Според данните на администрацията само от началото на миналата година до 31 май градският бюджет изгуби над 800 000 лева заради преференциите за дребния и средния бизнес. Мотивът на градската управа беше, че в тежките условия на пандемията няма да е коректно да се нанася още един финансов удар на хората. 

В Общината не изключват, че през тази година ще се наложи да се повишат леко някои административни такси и наеми - например за паркиране в синя зона, защото заради рязката инфлация издръжката на бюджетните звена се увеличи.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?