Следвайте ни

Бурените останаха единствената атракция в зоопарка

Изгониха "злите зелени сили", но строежът на финансирания с пари от държавата обект все така не започва

Зоопаркът продължава да стои под ключ  въпреки обещанията на кмета Иван Тотев, че през лятото ще бъде отворен  за посетители, при това - безплатно. На оградата все така виси табела "Строителен обект", но зад нея няма нито един строител. Единствените атракции са бурените, които превземат терена от 40 дка.   

Нямам информация - така управителят на фирма "Запрянови 03" Вакрил Запрянов отговаря на репортерския въпрос кога ще възобновят работата си по довършването на зоологическата градина.  Изпълнителят не е уведомен от Община Пловдив дали е подписан акт 11, с който  трябва да се размрази мегаобектът. 

Зоопаркът беше пръв в ранглистата на инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата и за изграждането му още през 2015 г. Министерството на финансите даде на Общината 4 млн. лева.   Строителството, стартирало с ускорени темпове, беше спряно  с акт 10 заради жалбата на природозащитниците и прокурорското разследване  срещу Иван Тотев, вече бившия му заместник Димитър Кацарски и кмета на "Западен" Димитър Колев. 

На 11 февруари тази година в зоопарка беше отслужен водосвет, на който двама свещеници изгониха "злите зелени сили". Тогава  кметът сподели, че е "изключително щастлив, защото всички пречки около завършването на зоопарка са изчистени",  строителството може да приключи до 27 дни след подписването на акт 11. Обеща, че е напълно реално зоопаркът до отвори врати през лятото. И естествено, излъга.

Администрацията предпочита да мълчи по деликатната тема за обекта, чиято цена беше завишена на 4,6 млн. лева. Последното обяснение на кмета е, че е сформирана комисия, която описва дефекти. Строителите твърдят, че те са се появили заради принудителния престой, за който нямат никаква вина, и че Общината сама трябва да ги отстрани.

През трите години, откакто е спрян строежът, за обекта се грижеше общинското предприятие "Зоопарк Пловдив" с бюджет над 700 000 лева и 12 души щат. Служителите  имат задачата да косят тревата и да хранят шестте маймунки - единствените питомци на строителния обект. Наскоро за пореден път след няколко провалени търга отново беше започната процедура по доставка на животни в зоологическата градина. 

Фирма "Запрянови 03" изпълнява в момента обществена поръчка в Плевен за воден цикъл.  

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?