Следвайте ни

Бурените останаха единствената атракция в зоопарка

Изгониха "злите зелени сили", но строежът на финансирания с пари от държавата обект все така не започва

viber icon

Зоопаркът продължава да стои под ключ  въпреки обещанията на кмета Иван Тотев, че през лятото ще бъде отворен  за посетители, при това - безплатно. На оградата все така виси табела "Строителен обект", но зад нея няма нито един строител. Единствените атракции са бурените, които превземат терена от 40 дка.   

Нямам информация - така управителят на фирма "Запрянови 03" Вакрил Запрянов отговаря на репортерския въпрос кога ще възобновят работата си по довършването на зоологическата градина.  Изпълнителят не е уведомен от Община Пловдив дали е подписан акт 11, с който  трябва да се размрази мегаобектът. 

Зоопаркът беше пръв в ранглистата на инфраструктурните проекти за Европейска столица на културата и за изграждането му още през 2015 г. Министерството на финансите даде на Общината 4 млн. лева.   Строителството, стартирало с ускорени темпове, беше спряно  с акт 10 заради жалбата на природозащитниците и прокурорското разследване  срещу Иван Тотев, вече бившия му заместник Димитър Кацарски и кмета на "Западен" Димитър Колев. 

На 11 февруари тази година в зоопарка беше отслужен водосвет, на който двама свещеници изгониха "злите зелени сили". Тогава  кметът сподели, че е "изключително щастлив, защото всички пречки около завършването на зоопарка са изчистени",  строителството може да приключи до 27 дни след подписването на акт 11. Обеща, че е напълно реално зоопаркът до отвори врати през лятото. И естествено, излъга.

Администрацията предпочита да мълчи по деликатната тема за обекта, чиято цена беше завишена на 4,6 млн. лева. Последното обяснение на кмета е, че е сформирана комисия, която описва дефекти. Строителите твърдят, че те са се появили заради принудителния престой, за който нямат никаква вина, и че Общината сама трябва да ги отстрани.

През трите години, откакто е спрян строежът, за обекта се грижеше общинското предприятие "Зоопарк Пловдив" с бюджет над 700 000 лева и 12 души щат. Служителите  имат задачата да косят тревата и да хранят шестте маймунки - единствените питомци на строителния обект. Наскоро за пореден път след няколко провалени търга отново беше започната процедура по доставка на животни в зоологическата градина. 

Фирма "Запрянови 03" изпълнява в момента обществена поръчка в Плевен за воден цикъл.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Чудесата на Майнатаун

04.07.2019 | 01:38

Преди близо 3 години Зопаркът беше почти готов и оставаха 2-3 месеца преди да бъдат закупени животните и за Коледа гражданите щеше да могат да я посещават. Назначиха част от персонала и работата се ускори и тогава, като видяха че Пловдив ще има Зологическа градина..... "здравите сили" в града взеха нещата в своите ръце! И като започнаха едни публикации, едни слухове, едни лайнометства, едни оспорвания и олбжалвания, едни закъснели грижи за природата, дърветата, дъждовете и сътоянието на пеликаните в Сребърна, а част от "Патриотите" използвайки "журналистически материали и разследвания" останили в наследство от Великия майна политик Барека известен със своята честност и почтенност, внасяха ката ден сигнали в Прокуратурата, абе направо си спяха на стълбището пред асансьора и сутринта в 9.00 внасяха поредния сигнал. Помагаха им несбъднали се Герб политици, обидени на партията и на Тотев, че не ги направи депутати! Изобщо работата вървеше с пълна пара докато най-накрая "Здравите сили на майна таун" успяха да спрат със всевъзможни съдебни хватки откриването, за което "будните граждани" ще са им вечно благодарни. Същото като с Площад Централен , който също беше жален напълно дежурно поради което откриването се отложи с поне една година. Същата история е и със Втория гребен канал, където жаленето на "еколозите" забави нещата с 2-3 години! Изобщо в Майна таун ако не бъдат "отстреляни" незабавно "будните граждани" и "Здравите сили" нещата в града могат да спрат напълно! Добре е че народът ги харесва и иска същото, градът да спре да се развива да се върнат назад към външните дворни клозети и безметежните години на Славчо, когато нещата се движеха бързо, бързо, като охлюв в лятна мараня!

Отговори
0 4

на калпав к...р ,вълната му пречи

03.07.2019 | 17:11

Какво искате от един некадърник.Все някой друг му е виновен.Зелените, комунягите , лошото време , Славчо и прочие "ЗЛИ СИЛИ" срещу Пловдив.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?