Следвайте ни

Бунт за "Гладстон": Над 340 против разширението на улицата

viber icon

Живеещите на ул. „Гладстон” категорично се обявиха против разширението, предвидено  в проекта на новия Общ устройствен план на Пловдив. Над 340 граждани са се подписали за отрицателно време в протестната подписка, стана ясно по време на общественото обсъждане на ОУП за район „Централен”. 

Дебатът е първата от поредица дискусии, които се провеждат в сградата на Общинския съвет отделно за всеки от шестте района. На въпросите на граждани отговаряха главният  архитект Димитър Ахрянов, зам.-кметът арх. Невена Балчева и авторите на проекта начело с неговия ръководител арх. Иван Делчев. Залата се оказа пълна, което предполага голям интерес към темата. 

Според проучването на екипа в Пловдив трябва да се изградят най-малко 120 км нови пътища, за да се реши проблемът с трафика в следващите 20-25 години. Част от тези пътища са разширение на съществуващите улици и  „Гладстон” е една от тях.  В район „Централен” е планирано само едно ново кръстовище на две нива – до Водната палата. 

„От 1969 г. ул. „Гладстон” е предвидена за разширение и досега тази идея не е реализирана. С изграждането на още едно платно ще вкарате още по-голям трафик в центъра, а навсякъде по света тенденцията е коренно противоположна – да се намалява автомобилният транспорт в централните градски части”, гневно се обърна към проектантите Мая Сотирова. „А за по-лесно ще бутате вече построените къщи”, възмутено контрира авторите на проекта  Таня Попова, която също живее на ул. „Гладстон”. Залата посрещна с ръкопляскане техните протести. 

„Имате моята подкрепа. И аз живея там”, съгласи се арх. Димитър Ахрянов и обясни, че целта на обсъжданията е да се направят разумни корекции и да се отстранят пропуски в проекта, който е изготвен в предварителен вариант. 

Направете ул. „Гладстон” еднопосочна, заръчаха на администрацията гражданите.

Соня Филипова протестира, че ул. „Волга” постоянно се разкопава заради аварии на водопровод и че на ул. „Волга”, „Кавказ” и „Предел” на Бунарджика всеки архитект си прави каквото иска. Има 23 жалби срещу ПУП на централната градска част, който все още не е приет. На всички нечетни номера им се режат имотите и кога най-после ще бъде направена реконструкция на ВиК мрежата, попита жената.  

Сузана Николова, бивша общинска съветничка , настоя проектантите да кажат къде ще има нови зелени площи и какви мерки се предприемат срещу застрояване. „Каква зеленина е предвидена в новостроящия се комплекс „Каменица”, където се издигат небостъргачи?”, попита Николова, но не получи отговор.

„Зелените площи се запазват, а тези, които сме пропуснали, ще допълним в проекта. Нашето становище е, че междублоковите пространства трябва да получат статут на зелени площи”, каза арх. Иван Делчев. 

Подписка от над 800 граждани е внесена и срещу отварянето на ул. Данаил Юруков” и „Леденика”, които в момента са с вход, но без изход.  От квартала поискаха  да се отмени проектираното жилищно застрояване, тъй като в момента в тази зона има градинка.  

Гражданите протестираха и срещу планираното строителство между бул. „Копривщица” и ул. „Върховръх”. 

„Всички забележки и мнения ще бъдат разгледани много внимателно”, увери арх. Димитър Ахрянов.  Десетки предложения за новия ОУП са внесени в писмен вид. 

В 13,30, пак в Общинския съвет, започва общественото обсъждане на ОУП за район „Северен”. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Тариката

Тариката

26.10.2020 | 15:14

А де е кмето на район централен ,най неедекватния кмет в този район от 1876 г, ОСТАВКА

Отговори
4 2
Докога

Докога

26.10.2020 | 14:55

Докога ще се презастрояване града ни, особено в центъра. Трафик изток запад и обратно може да се поеме транзит от бул. Марица юг с пробив под водната палата, следващо ниво е 6-ти септември а от юг Христо Ботев пак с две нива на сточна гара и пробива под гарата. Това е бъдещето, а не скъпоструващи отчуждавания процедури по разширение на Гладстон, всички знаят колко време и пари струваше една къща на ъгъла с Руски.

Отговори
6 3
Някой

Някой

26.10.2020 | 14:35

Какво прави Сузито там....като каква се явява ???

Отговори
1 2
Цвета

Цвета

26.10.2020 | 14:33

СУЗИ -ОВЦА

Отговори
3 1
Омв

Омв

26.10.2020 | 13:40

Сузи никоя си , никой не те брои за нищо.

Отговори
4 2
Чудо

Чудо

26.10.2020 | 13:34

В Лондон, където са хиляда години пред нас, се справят и без широки улици. Може да се свърже подлеза под главната с кръстовището на Пещерско и ще се минава транзит под Руски.

Отговори
3 4
СМУКАНА НИКОГАНОВА

СМУКАНА НИКОГАНОВА

26.10.2020 | 13:25

СМУКАНА НИКОЛОВА ИЗГОНЕНА ГЕРБ И СЕГА ОТ ВОЛЯ НА КАКВА СЕ ВЖИВЯВА ДА СЕ ИЗКАЗВА ??? ДРАПА ДА СЕ НАМЕСТИ НЯКЪДЕ ПАК . ПРОБВАЙ В БСП

Отговори
7 0
jjj

jjj

26.10.2020 | 13:12

Гладстон трябва да се разшири!! - категорично!! Да е избутат старите хралупи и да се разшири пътят!! На тези, дето живеят там - да се обезщетят с апартаменти в "Тракия"!!

Отговори
5 10
Има и други методи

Има и други методи

26.10.2020 | 13:38

И 10 платна да го направят, пак ще има задръстване на светофара.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?