Бунт в „Южен полъх": Искат 30 лв. за вход или 3500 евро за място

Новодомци в гигантската кооперация „Южен полъх" на бул. „Ал. Стамболийски" са на нокти. Наскоро те са купили жилища от СД „Микрон - Караилански - Йосифов сие" и с изненада са разбрали, че трябва да плащат за паркиране. Подземните гаражи струват по 10 000 и 12 000 евро, а във вътрешния двор от няколко дни е сложена бариера. За да си оставиш автомобила, трябва да дадеш 30 лева на месец за охраняем паркинг или да си купиш паркоместо на открито за 3500 евро, разказа възмутено един от домоуправителите, Евгений Генчев.

Пред самия блок има тясна ивица, на която могат да се наредят само няколко коли, без да плащат. Абсурд е това пространство да стигне за всички, защото в кооперацията има над 200 жилища, а в партера се помещават магазини и заведение.

 Всички са възмутени, твърди Генчев и припомня, че изрично са питали инвеститора дали ще има места за паркиране. Отговорът е бил утвърдителен. В предварителния договор за покупка на жилището е записано черно на бяло, че след издаването на разрешение за експлоатация на сградата ще ни бъдат продадени и идеални части от правото на собственост върху парцела. Но и до днес задължението не е изпълнено, чакаме и досега, упреква продавача Евгений Генчев. Според него мазетата на кооперацията се наводняват при всеки дъжд, замазката е направена криво. Една от неприятните изненади беше, когато се оказа, че не мога да избера кабелна телевизия, защото вече е сключен договор за цялата кооперация, разказа Генчев.

Безплатен обяд няма, без пари е само сиренцето за мишката в капана, заяви Васил Караилански. Земята е наша собственост, тя струва пари, затова сме обявили цена - или трябва да си купят, или да плащат наем, категоричен е бизнесменът. Общината ни задължи да осигурим паркиране, иначе нямаше да ни одобрят проекта, но местата си имат цена.

 Кооперацията е с 200 паркоместа, но никой дори не е дошъл да попита колко струва, камо ли да ги купи, разказа Караилански. Той обясни, че преди няколко месеца от съседния блок са идвали хора, които са искали да купят гаражи в „Южен полъх". Отказах, защото пазех местата за собствениците на кооперацията. Вече няма да ги чакам, предупреди Васил Караилански и отбеляза, че самият той плаща  70 лева на месец за гараж, където живее. А те не искат да дадат 30 лева - това да не е безплатна мандра, възкликна собственикът на земята. Пред блока, на булеварда, парцелът е на друга фирма. Той подлежи на отчуждаване за разширение на булеварда.

Идеални части ще им се прехвърлят, но не и от паркинг. Те нямат идеални части върху парцела. Ще им прехвърля това, което е под блока, в зелените площи, в подходите и тротоарите - това, което реално обслужва жилищата, обясни инвеститорът. Той припомни, че жилищата са купени с право на строеж. Посъветвайте ги да се обърнат към свои адвокати, препоръча Караилански. Мазетата се наводняват, защото градската канализация не може да поеме - тя е стара, заустена е в 250- милиметрова тръба от етернит. Това е проблем на всички кооперации, ние нямаме вина, отговори бизнесменът. Не ги задължавам да се абонират към една телевизия, могат да изберат която искат, това си е техен проблем, допълни той.

Проблемът е, че сделката за покупко- продажбата на жилищата се подготви от адвоката на продавача. Нямахме наш адвокат, съжалява Евгений Генчев. Нито в договора, нито в нотариалния акт има клауза за паркинг. Идеалните части върху парцела, споменати в предварителния договор, не фигурират в документа за собственост.

Проблемът с паркирането около жилищните сгради е много страшен, потвърди зам.-кметът по обществения ред и сигурност Руси Панчев. По-голямата беда е, че повечето от кооперациите, особено в Кършияка, изобщо нямат нито гаражи, нито открити места за коли. Добре е, че от известно време насам не се одобряват проекти без схеми за паркиране, коментира Руси Панчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
jancho

jancho

19.10.2009 | 11:12

Всичко което се писа е вярно.Престъпниците си разиграват коня както намерят за добре а управата е с тях.Кой е този който купува жилище и към него няма поне един гараж?Кои са тези дето ми говорят врели и некипели че съм длъжен да плащам за гараж след като по строителни закони строителите са длъжни да осигурят и парко места за зградата,май господа престъпници ще ви се стъжни вече живота и е крайно време това да стане,и за въздуха искате наем ,благодарете се на това лумпено племе ,ако то бе нормално до сега да са ви истрили от земята.Не ви стига че строите по БГ пари ами ги продавате във евро и имате наглоста да претендирате за гараж че струва 12000 евро-ами 12000 чирки да ви излязат нагъзът.Рекетът е навсякъде и във всичко.Тежко и горко на племето,тежко.

Отговори
0 0
кофти

кофти

19.10.2009 | 08:19

по изказването на строителя всички които имат закупено право на строеж на гараж ,без да имат собственост в/у земята трябват да плащат наем на собствениците на земята.А дали е така?

Отговори
0 0
#3

#3

18.10.2009 | 15:03

По-скоро блок от "прекарани" Андрешковци.Да дадещ 3500 лв. и да си паркираш колата почти на къра и да живееш в сграда с двеста апартамента, закупени на зелено по времето на надуване на имотния балон...Южен полъх..

Отговори
0 0
LOVE/HATE

LOVE/HATE

18.10.2009 | 11:46

МОШЕНИЦИТЕ САНА ВСЯКЪДЕ.НА СПИРКАТА НА СТОЧНА ГАРА ЗАПОЧНА СТРОЕЖ БЕЗ НИКАКВО УВЕДОМЛЕНИЕ ЗА ЖИВЕЕЩИТЕ В СЪСЕДНИ ИМОТИ.ЗАД ТОЗИ ЦИРК СТОИ НЯКЪКВА :ITALY CONSTRUCTION:СЕЗИРАЛИСМЕ ДЪРЖАВАТА КОЯТО СМЯТАМЕ ПОНЕ МАЛКО ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА ПОРЕДНО БЕЗЗАКОНИЕ КОЕТО НАРУШИ ОБЩЕСТВЕННИЯТ ИНТЕРЕС НА НАЙ МАЛКО 10 СЕМЕЙСТВА!!!!!!КОМЕННТАРИ И СНИМКИ ЩЕ ИМА ПОСТОЯННО ЗА ДА ИНФОРМИРАМЕ ПЛОВДИВЧАНИ ЗА ПОРЕДЕН БЕЗУМЕН ЦИРК!!!!!!!!

Отговори
0 0
Zakk

Zakk

17.10.2009 | 11:11

Блок от Андрешковци.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?