3906

Бум на контрабанда с цигари на летище Пловдив

Митнически служители задържаха над 320 000 къса цигари в багажа на пътници при проверки на Летище Пловдив, съобщиха от Агенция Митници. Част от папиросите били скрити в опаковки от вафли "Чудо".

От институцията уточняват, че от началото на годината до момента митническите служители на МП Летище Пловдив, са задържали общо 326 000 къса цигари и 25 кг тютюн за пушене, по-голяма част от които с български акцизен бандерол. Стоките са открити при проверки на 145 полета по редовни международни линии. 

Задържаното количество цигари е със 70% повече в сравнение със същия период на миналата година, а при тютюна за пушене – пет пъти повече. Всички тютюневи изделия са били предназначени за изнасяне от страната за Великобритания. Съставени са общо 82 акта за нарушения на митническото законодателство. Броят на установените случаи е нараснал във връзка с увеличения брой пътници и полети от началото на годината, а стимул за нарушителите се явява относително ниската цена на тютюневите изделия у нас, спрямо цените на цигарите в други европейски държави.

Най-голямото количество тютюневи изделия са открити през месец февруари в багажа на пътник, пътуващ за Великобритания – 12 800 къса цигари. На нарушителя е наложено административно наказание - глоба в размер на двойния размер от продажната цена на пренасяните цигари – приблизително 8500 лева. При друг случай пътник, заминаващ за Великобритания, опитал да пренесе в багажа си 11 400 къса цигари. По случая е образувано административнонаказателно производство. Най-често митническите служители установяват опити за пренасяне на тютюневи изделия сред личния багаж на пътуващите, в дрехи, чорапи и бельо, както и в кутии от вафли и опаковки от чай.

Агенция „Митници“ напомня, че пътниците, използващи въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.

Пътници, които пренасят количества по-големи от лимита, подлежат на глоба в случаите, когато пътуват за страна от ЕС - от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение (от 3000 до 6000 лв. при второ) и от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна извън ЕС. Цигарите, предмет на нарушението, се задържат.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?