Следвайте ни

Булевард "Северен" почти готов, Рогошко чака

Капаци " Plovdiv together 2019” монтираха на дъждарките

viber icon

Бул. „Северен“, който свързва моста на Адата с Брезовско шосе, почти изцяло е завършен. Строителите  от фирма „Щрабаг“ започнаха да изграждат кръгово кръстовище  за връзката с бул. „България“ и Рогошко шосе, като преди това укрепиха подпорните стени от северната страна на моста. Пътят с дължина 1,5 км се прави от април 2017 г. и струва близо 11 млн. лева. Средствата са осигурени от 30-милионния заем от ЕБВР. Пускът се забави, защото цяла година строителната фирма беше в принудителен престой, тъй като Община Пловдив не беше приключила процедурите по отчуждаването на частните имоти.

Трасето е с две платна с по три ленти и разделителна ивица по средата. Тротоарите са с червен асфалт за споделено преминаване на пешеходци и велосипедисти. Под асфалта са прекарани всички подземни комуникации. Върху дъждоприемните шахти са монтирани капаци с надпис Plovdiv  together 2019, за да остане спомен от Европейска столица на културата. По проект булевардът трябва да стигне до Карловско шосе, но за тази екстра са нужни още 10-11 милиона. А и имотите, които попадат в новата регулация, не са отчуждени.

Когато стане готов на 100 процента, бул. „Северен“ ще разтовари трафика по бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. "България", ул. „Васил Левски“, Рогошко и Брезовско шосе. Все по-трудно е преминаването на малките улици в "Кършияка", които се използват и за паркиране. Открай време преди изборите кандидатите за кметове изсипват от големите си кошници  щедри обещания за нова пътна инфраструктура в района. Но и до днес бул. „Марица - север“ си остава квартална улица с неравен паваж,  Рогошко и Брезовско - с кръпки, бул. „Дунав“ чака брадясалия воден проект. В Община Пловдив вече дори престанаха да споменават за разширението на важната входно-изходна артерия  - Голямоконарско шосе.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?