БСП дава на прокурор Иван Тотев и Петър Петров

Вадят документи за злоупотреби с 300 000 лева от бюджета и 55 000 лева от дарения

Два сигнала за закононарушения в район „Източен" са внесени в Апелативна прокуратура от председателя на общинските съветници от „Коалиция за Пловдив" Николай Радев. Съмненията за злоупотреби падат върху бившия кмет на „Източен" Иван Тотев и неговия заместник Петър Петров, който в момента е кандидат за районен кмет от ГЕРБ. Изборите са на 24 октомври.

Николай Радев разказа вчера, че настоява за прокурорска проверка как са били похарчени 300 000 лева, осигурени на района от общинския бюджет. По проекта за енергийна ефективност по фонд „Козлодуй" кметството на „Източен" спечели 5,2 милиона лева за ремонт на 13 училища и детски градини. Общината трябваше да дофинансира 150 000 лева. Тази сума е била  заделена в бюджета за 2007 г., но в района не са успeли да я усвоят и са я прехвърлили за 2008-а. Тогава обаче Министерството на икономиката, чрез което се финансира проектът, решава да плати цялата сума, без да се налага доплащането от 150 000 лева. Парите обаче остават в района. Със заповед на тогавашния кмет Иван Тотев се обявява обществена поръчка за 80 000 лева за дограма. По този начин се дублира дейността, тъй като поръчката вече е възложена и се избира втора фирма, счита Николай Радев. Още 20 000 лева са насочени за ЦДГ „Детелина". За останалите 50 000 лева няма данни къде са похарчени, сподели тревогата си Радев.

Същата сума от 150 000 лева е била предвидена за избор на фирма по надзора. Тя се определя също от Министерството на икономиката. Оттам е и плащането. Нямаме информация, дали тези средства са изплатени за надзора или за други дейности, изрази съмнение Радев.

Вторият сигнал е за дарения, получени в „Източен". Под тях стои подписът на Петър Петров. Едното дарение е в размер на 40 000 лева и е направено от фирма „Емона". Случайно или не, но същата фирма е участвала в проекта за ремонт на училищата и детски градини. Тя е избрана за изпълнител в министерството. За дарението няма договор, както изисква законът, то не е вписано в регистъра на общината, нито има следи, как е похарчено, обясни Радев. Второто дарение в размер на 15 000 лева е от „Полиграфия" АД. За тези пари също няма отчет. Средствата са получени през 2008 г., но едва миналата седмица Николай Радев е бил информиран за съмнителните разходи.

Очаквам Бойко Борисов да оттегли кандидатурата на Петър Петров от надпреварата за „Източен", каза Тодор Кръстев, съветник от БСП. Това са фактите, които оставят съмнения, че част от общинските средства са изтекли в предизборен пиар, предположи Кръстев.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Марин

Марин

22.10.2009 | 08:41

Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов за 100 дни ДОКАЗА единствено, че : 1. Че е елементарен и първосигнален човек с огромно самочувствие и без грам покритие! 2. Че дърдори като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване! 3. Че вечно някой още му е виновен и крив! 4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава! 5. Че не блести с интелект! Феновете му също!...

Отговори
0 0
Пламен

Пламен

22.10.2009 | 07:43

Съгласен съм и с двамата, но "комуниста" да хване да пише малко по-грамотно, че като ти чета поста направо ми е противно!

Отговори
0 0
КОМУНИСТ ОТЕ4ЕСТВОФРОНТОВАК

КОМУНИСТ ОТЕ4ЕСТВОФРОНТОВАК

21.10.2009 | 21:01

НА ФРОНТА КОМУНИСТИТЕ СТРЕЛЪАТ САМО В ГРАБ! ТЕ СА БЕЗРОДНИ! ЗА ТИАХ НИАМА РОД И РОДИНА!

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

21.10.2009 | 14:04

Комунистите много се активираха-треска ги тресе =Миналата седмица изкараха*случайно *доклад-компромат когато трябваше да се обяви победителя за директор на УМБАЛ-д-р Калинов-сега случайно преди изборите за районен кмет компромат срещу П Петров и ИвТотев-една и съща провокация от едни и същи хора

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?