Следвайте ни

Брюксел ни размаха пръст за реакцията срещу "Балкан Прайд"

viber icon

Пловдив получи много похвали и една остра критика в комисиите на Европарламента в Страсбург за представянето си като столица на културата. На срещата с новоизбраните групи за инициативата по време на тричасови дискусии градът бе даден няколко пъти като добър пример. С голямо одобрение е прието решението на Общинската фондация "Пловдив 2019" да разпредели с отворена покана "Наследство" сумата от близо 3 млн. лева, от премията "Мелина Меркури" на ЕС за творчески изяви в годините след домакинството (2020 и 2021). Евродепутатите оценяват високо идеята, докато в Пловдив тя предизвика бурни реакции заради заложените високите прагове на съфинансиране по проектите.

Най-голяма критика отнесохме заради „тревожната тенденция за примери на хомофобска и политическа намеса при реализация на художествено съдържание - част от програмата на така голям и важен културен проект, какъвто е ЕСК”.

Става въпрос за проявата "Балкан Прайд" на софийската фондация „ГЛАС” за „изложба, музикално събитие, лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ обществото”, която бе открита на 9 юли. Сред презентаторите на инициативата ЕСК в Европарламента бяха Иржи Сучанек, изпълнителен директор на Пилзен ЕСК 2015, и Росела Тарантино.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?