Следвайте ни

Ето с колко скочиха цените на жилищата в Пловдив

viber icon

Цените на имотите в Пловдив са се увеличили с 5% тази година, което означава, че пазарът се успокоява. За сравнение - миналата година недвижимостите в града са поскъпнали с 15%. Това стана ясно на среща на брокери в Пловдив вчера.

Сделките тук са парафирани средно на нива от 771 евро на квадрат, уточни Стефан Моллов, старши брокер на „Бългериън пропъртис“. Въпреки това цените в Пловдив остават по-ниски от тези на другите големи градове - с 30% по-евтини от София и с около 10% надолу от Варна и Бургас.

Като топ локации се очертават районите около Медицинския университет, Младежкия хълм, Гребната база и в квартал "Кършияка" до големите хотели. Обикновено жилищата там се купуват с цел да се отдават под наем. Характерно за града е, че отдавна цената не е водещ фактор за сделка. Клиентите гледат на първо място инфраструктурата, наличните зелени площи наоколо и едва накрая парите, разказа Николай Лазаров, началник "Управление на продажби и индивидуално банкиране" в Пощенска банка. Банките също дадоха тласък на имотния пазар с рекордно ниските лихви по жилищни кредити. В момента те са на нива 2,8-3%. 

Инвестиционната активност в града под тепетата е голяма, неслучайно статистиката извади данни, че тук са издадени най-много разрешителни за строеж, даде друг нюанс на пазара Теодора Димитрова от агенция „Ера“. Това доведе до много голяма конкуренция при новото строителство, което намали по естествен път цените. Вторичният пазар на жилища в Пловдив обаче е на нереално високи цени, счита брокерът.

КАРЕ 

=Ефектът ЕСК=

Титлата Европейска столица на културата даде ефект и на имотния пазар в Пловдив, посочи Стефан Моллов. Покупките на имоти бяха с цел отдаване под наем на българи и чужденци, пристигнали в града заради културната му програма. Такива апартаменти се наемат предимно през платформи като Airbnb, която от вчера вече е и на български език.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?