Следвайте ни

Бродим из джунглата на остров Борнео

viber icon

"Удивителните създания на остров Борнео" ще могат да се видят днес от 18,30 ч. в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. През лятото на 2019-а директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров и докторантът Светлозара Казанджиева (ПР и екскурзовод) бяха част от международна експедиция на екзотичния остров. Там имаха шанса да се докоснат до изключително голямото биоразнообразие на тропичните дъждовни гори. Островът е дом на най-старите джунгли на Земята, на множество ендемични и застрашени от изчезване видове.

Гл. ас. д-р Огнян Тодоров ще представи в Планетариума на музея най-интересните животински и растителни видове, които е заснел по време на едномесечната експедиция в това отдалечено и непознато за повечето от нас място. Лекторът, освен директор на Природоначуния музей в Пловдив, е ентомолог, преподавател, ръководител на научни и екологични проекти, любител фотограф, човек с широки познания в сферата на природните науки.

Събитието е с вход свободен и продължава традицията на музея за популяризиране на науката сред гражданите и гостите на град Пловдив.

Борнео е третият по големина остров в света. Намира се в средата на Малайския архипелаг. „Борнео“ е име, което се използва в Западния свят, но рядко на острова. То е дадено от нидерландците през техния колониален период. В Индонезия островът се нарича Калимантан.  

Борнео е поделен между три държави: Бруней, Малайзия и Индонезия. На острова живеят около 19 милиона души, като 15 320 000 са в индонезийската част. Те принадлежат към над 300 етнически групи, говорещи различни езици.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?