Следвайте ни

Британци погребаха граматиката ни край Марица СНИМКИ

viber icon

Трите метални скулптури на британските артисти Кяра Раш и Марчин Лауринович, поставени до моста на Герджика, успяха ударно да предизвикат втори скандал с неграмотния си надпис на български, който описва какво точно представят. 

Първо живеещите наоколо се възмутиха от творбите. Те така и не можаха да се нагодят към изкуството от ръждясали метални плочи, оформили нещо като отрязана глава, която отзад е с врата като за барбекю. 

Според Раш и Лауринович това е образът на река Марица. Живеещите наоколо не успяха да намерят никакви прилика.

„Моля огледайте внимателно всички взаимодействия със скулптурата се извършват на риск от участниците”. Така започва текстът на Раш и Лауринович. 

По надолу може да се прочете и: „Главата представлява усмихнат характер на реката, буен и пълен с живот”. 

„Текстът е творение на самите артисти – англичаните Кяра и Марчин. Те са го написали сами, без да потърсят помощ за това от нас”, обясниха от Пловдив 2019. Оттам не изключват възможността чужденците да са използвали Гугъл преводач.

Раш и Лауринович живеят в Холандия. Гостуваха в Пловдив в рамките на Adata Air. Освен отрязаната метална глава, те показват още две композиции. 

Едната е нещо като метална ръка, а другата е зоотроп – устройство за примитивна анимация от началото на 19 век. 

Проектът се казва M.A.P. и е съкращение на Марица /Адата/ Пловдив.

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?