Следвайте ни

Британци готови да финансират пловдивския водороден двигател

viber icon

Бившият енергетик Светослав Цанев, който опитва да разработи технология за получаване на водород със слънчева енергия, е получил предложение от британска фирма, която иска да финансира разработката му. Миналата седмица представители на компанията са се свързали с Цанов за преговори.

Британците обаче настояват да получат 83% от бъдещите приходи срещу помощта си. Засега изобретателят не е приел предложението. Цанов смята, че справедливата оферта е 50 на 50 от бъдещите приходи. „Имам екип от 10-ина души, които ще работят по двигателя, и с такова предложение няма как да се разплащам с тях”, казва той. 

В същото време пловдивчанинът разработва бизнес план за финансиране по програмата „Хоризонт 2020”. В нея ще кандидатства за около 600 хиляди лева помощ. Целта е да се изработи работещ прототип на инсталацията със слънчева енергия. „Щом го създадем, веднага ще защитим международен патент, защото този, който сега имаме, е само за България”, казва Цанев. 

Иновацията на Светослав Цанев се състои в използването на слънчева енергия за разграждането на водата на водород и кислород. Досега това се постига с електролиза, за която отива много енергия - оттам и методът е икономически неизгоден. „В Русия вече завършват проекта си за кола на водород - „Лада Калина”. Това е бъдещето”, убеден е Светослав Цанев.

Технологията, която пловдивчанинът разработва, цели създаването на индустриална инсталация, която да работи като рафинерия за водород. Тя ще произвежда газа, който гори, но не избухва. Според Цанев той може да задвижва автомобили, самолети и кораби. Водородните двигатели работят с горивни клетки на този елемент, които не замърсява атмосферата.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?