4232

Бригада в Аляска калява Георги Гатев и му носи първия лаптоп

Най-младият кмет черпи с курбан в „Тракия“

От сърце, с пожелание за здраве и смирение кметът на пловдивския район „Тракия“ ще раздаде курбан на миряните навръх Гергьовден в църквата „Свето Преображение Господне“. Георги Гатев  е поръчал агне, като е платил с лични средства, спазвайки изконната българска традиция.

На имения ден, откакто се помни, семейството му се събира заедно. Разказва, че за Гергьовден агне е колел дядо му, на когото е кръстен, а след като е починал, щафетата е поел баща му и досега е така. Майката на кмета приготвя курабийки и боядисва яйца с вещата помощ на дъщеря му - 6-годишната Ани. За празника от София пристига и неговият по-голям брат, по професия IT специалист.

„Възпитан съм от най-ранна възраст да ценя всичко българско. Смятам, че

патриотизмът не е срамна дума, нито се изразява в татуировка 

с ликовете на Левски или Ботев. За мен патриотизъм означава да уважаваш  държавата и институциите, да спазваш правилата на поведение, като например да хвърлиш боклука в коша, да почиташ народните обичаи и възрастните хора“, споделя Георги Гатев. 

И сватбата на районния кмет е била по българските обичаи - с взимане на булката и кумовете, оркестър, хоро.

Привързаността към всичко българско и родно е основната причина след обикаляне по света нито веднъж да не го е споходило желание да се премести в по-уредена държава, както направиха много негови връстници. Две лета е работил по четири месеца на студентски бригади в Аляска в хотел, на местния панаир, в хипермаркет и в „Макдоналдс“. С изкараните на US полуострова пари успял да види Хавай, Ню Йорк, Сан Франциско, Сиатъл, Париж. За спомен от Аляска си е купил първия лаптоп и първия смартфон.

Случвало се е работният му ден в Аляска да продължава по 16-17 часа.

„Отслабнах с 10 кг, но видях северното сияние, светли дни, които траят повече от 20 часа, уникална природа и различна култура. Мечките там са като домашни любимци - разхождат се по улиците и нито те, нито хората се страхуват. Една от мечките пред очите ми стоеше на два крака и ядеше сьомга в крайпътната река“, връща лентата от 2011 г. районният кмет.

В Аляска се сприятелил с двама американци. Един от тях е бил студент по онова време и го е завел да види университета и кампусите. Вече 13 години поддържат връзка, един от приятелите на Гатев му гостувал в Пловдив, а другият се кани да дойде тази година. Добри приятели има и в България, а и те го знаят като общителен, справедлив и диалогичен човек, на когото винаги може да се разчита. Убеден е, че социалните умения се изграждат в най-ранна детска възраст, когато отношенията са чисти и искрени, затова и почти всички негови приятели са от ученическите му години.

След обиколката в Ню Йорк

Георги Гатев е завършил политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, получавайки за отличен успех европейска и държавна стипендия, с които си е платил таксите. Второто му висше е магистратура по финанси в УНСС.

„В моето семейство образованието е изключително важен елемент и в това отношение компромиси никога не е имало“, обяснява кметът на „Тракия“.

С родителите при дипломирането в ПУ “Паисий Хилендарски” през 2010 г.

 

Навярно затова се е научил на дисциплина, отговорност и прецизност. Негови познати допълват, че има лоялен характер, директен е, умее да слуша събеседниците и въпреки амбициозността си е склонен да приема различно мнение, ако е убеден, че е по-правилно от неговото.

През летните ваканции, които е прекарвал като дете най-вече при баба си, учителка по физика в Стара Загора, е било наложено желязно правило - три часа следобед да чете, да пише и да решава задачи, вместо да играе футбол с момчетата - един от любимите му спортове. „Ако изпълнех норматива за деня,

получавах награда - трите тома за мускетарите на Александър Дюма,

които бяха подредени на най-високия рафт в библиотеката, и разрешение да играя футбол, докато се стъмни. Така прочетох и Дюма, и всички томове на Йордан Йовков, а и доста поритах”, със смях описва детството си Георги Гатев. Допълва, че обича книги и досега, предимно исторически и политически, не си пада по фантастика и фентъзи.

Кметът на „Тракия“ от малък е тясно свързан с района, в който е минало детството му и където продължава да работи и да живее в момента. Познава „Тракия“ като петте си пръстта и разказва, че от първи до седми клас е учил на другия край на Пловдив - в ОУ „Драган Манчов“, което и досега дели една сграда с Математическата гимназия. Майка му по онова време е работила в същото училище като стоматолог. От 7-годишен пътувал до „Христо Смирненски“ с автобус № 29, наблюдавайки как пред очите му кварталът и градът се развиват.

С топлина и благодарност си спомня за учителите, и особено за класната до IV клас Ваня Арнаудова, която и до днес поздравява на празниците. Много се е зарадвал, когато тя му е честитила за успеха на изборите. „Още изпитвам огромен респект пред учителите си и днес,  като ги срещна, и искрено се надявам да им давам поводи да се гордеят с постигнатото от мен“, признава 36-годишният кмет.

След седми клас се е изправил пред дилемата: дали да продължи образованието си в Математическа гимназия, или в Руската. И в двете училища е издържал изпитите, но везните се наклонили в полза на ЕГ „Иван Вазов“. В МГ „Акад. Кирил Попов“ са го приели в паралелка с френски, а в Руската - с английски, какъвто език искал да учи, затова я избрал. Днес перфектно владее английски, но и по математика е бил отличник, с успехи в национални състезания. "Годините в гимназията бяха най-хубавите в живота ми", казва районният кмет.

Образованието и възпитанието в семейството помогнали на Георги Гатев да натрупа опит в частен бизнес - първо в рибното стопанство и фирмата на баща му, след това и в собствената му фирма за автоуслуги. Прехвърлил цялата си дейност още миналата есен, когато беше избран за кмет. „Законът го изисква, а и работата в администрацията те поглъща изцяло, няма почивен ден“, казва райкметът.

 

Иска да строи детски градини и ясли

Завладян от амбицията да продължи развитието на района, Георги Гатев не крие огорчението, че опитът му да построи детски ясли до блоковете 41 и 42 засега е под въпрос. В същото време уточнява: „Разбирам хората, които протестират там, защото строителството около тях е ужасно и непоносимо, в момента има камиони, багери, шум, мръсотия, разкопани улици, липса на паркоместа. Всеки би бил изнервен. Големият проблем е, че имаме нужда от детските ясли и стотици родителите чакат този проект да бъде реализиран“.

„Работим по въпроса с кмета Костадин Димитров и ако държавата се съгласи да пренасочи парите за новите ясли в „Скобелева майка“, ще я построим там - важното е да я има възможно най-скоро“, не губи кураж Георги Гатев. Доволен  е от колегите в районната администрация. “Работят съвестно и изпълняват задачите. Не приемам клишетата за чиновниците, когато говорим за моите колеги в „Тракия", твърди кметът. От оскъдните бюджетни средства е заложил проектиране на многоетажен паркинг и парк „Майка и дете“, нова детска площадка в „Скобелева майка”, легнали полицаи на бул. „Освобождение“, ремонт на улици и тротоари.

Политическите процеси през 90-те години предопределили избора му къде да учи след гимназията. Избрал да следва политология, защо специалността съчетава  политика, история и философия, към които има интерес.

„Моите убеждения винаги са били твърдо десни, ориентирани към пътя, по който трябва да върви България, и как да се позиционира в Европа. Абсолютно закономерно и логично стана така, че съм член на най-голямата дясна политическа партия в страната, която е част от семейството на ЕНП. Убеден съм, че това е най-добрият път за България“, коментира районният кмет.

В ГЕРБ е от 2014 г. Куриозът е, че през 2008 г., когато е бил студент, подал документи в партията, но по неясни причини не го приели. Интересът му не е секнал, кандидатствал втори път и го одобрили.

Минал е през всичките стъпала в партията, преди да бъде издигнат за кмет на „Тракия“ - от лепене на плакати до участието в избирателните комисии. С Костадин Димитров засаждали дървета, носели продукти на възрастни и самотни хора, посещавали домове на деца и възрастни хора, пенсионерски клубове, за да се срещнат с хората, които имат нужда от внимание.

„Ако искаш нещо да се случи и да се промени в държавата, трябва реално да участваш в политиката и да дадеш своя принос, а не само да я коментираш. Да стоиш отстрани и да си взискателен към политиците, но никога към себе си, не е работещ механизъм. Ако нещо в политиката не ти харесва, участвай в нея, носи всички негативи и позитиви от избора и решението си, приеми като даденост дискомфорта и се старай да отстояваш възгледите и целите си“, разсъждава за смисъла от политиката Георги Гатев.

 

Спортът е голямото му хоби, мечтае за зала в района

 

С Христо Стоичков

 

Георги Гатев споделя, че най-голямото му хоби е спортът, а най-запален е по футбол и волейбол. „Състезателният характер ми е в кръвта. Горя на терена. В училище играех волейбол и тенис, но най-много ми допада футболът“, разказва кметът на „Тракия“.  

В детските си години ритали топка, а като нямало топка - туби и камъни, и вечно се връщал вкъщи със съдрани дънки и ожулени колене, като повечето деца през 90-те. Играел футбол с голям ентусиазъм, дори организирал отбор по минифутбол с приятели, измислили име, емблема и екипи, но след травма се наложило да спре.

Голям фен е на „Манчестър Юнайтед“, гледа и мачовете на пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“, но агресията между феновете не я толерира: „Ако български отбори играят с чужди, аз винаги съм за нашите“. Мечтата му е да се построи спортна зала в „Тракия”, макар и малка, за различни видове спорт, танци, йога, а защо не и за детски тържества и представления. Счита, че децата имат нужда да се изявяват по-често пред публика и на закрито.

Харесал е и подходящо място до блок 184 за пикълбол, който набира популярност. Другият интересен спорт в „Тракия” е американски флаг футбол, който с ентусиазъм играят децата от СУ „Черноризец Храбър“.

Обича да пътува и е заклет киноман. Сред любимите филми на районния кмет са „Кръстникът“, „Изкуплението Шоушенк“ и сериалът „Приятели”. Слуша рок, метъл и рап за удоволствие, но релаксира с класическа музика.

Харесва бързите коли, така наречените American Muscle cars: „Стриктно спазвам правилата за движение, изисквам и призовавам всички да го правят, защото войната по пътищата е абсурдна. Можем да я спрем, ако всеки от нас поеме своята отговорност като участник в движението по пътищата“.

С купата на Шампионската лига

 

Обича да кара колело с дъщеря си Ани

Най-младият кмет на „Тракия“ си е поставил за цел дъщеря му да обича българските традиции, история и култура. „Аз съм от родителите, които не одобряват ползването на телефони, таблети и гледането на телевизия, както и затварянето на децата вкъщи. Предпочитам в свободното време дъщеря ми да е навън. Тя много обича колело и двамата с нея караме по велоалеите, носталгично - в големия двор на Руската гимназия и в парковете, където вече сме били безброй пъти“, разказва Георги Гатев. А докато кръстосва района, гледа къде има проблеми и какво може да се подобри.

„Винаги съм се разбирал с децата, но осъзнах истинския смисъл на живота, като станах баща. Когато имам възможност да помогна на някое дете или възрастен, винаги бих го направил. Ани е от будните деца, тя е на duracell батерии и има неизчерпаема енергия. Харесва модерни и народни танци, ходеше на таекуондо и на балет и има същия състезателен характер като моя. Мисля да я запиша на плуване, но вече се съобразявам и с нейните желания“, с гордост разказва бащата.

С приятелите вече се виждат предимно в паркове и детски центрове, по-рядко в заведения. Не пуши, а алкохол близва само по празниците. Ще вдигне „наздраве“ и на Гергьовден.

 

Винаги е водил позитивни кампании

"Няма как да твърдиш, че изборите са нагласени или купени, ако не си участвал в изборния процес и не си видял лично как се случват нещата. Всичко, което съм виждал по време на избори, е било законосъобразно, категоричен е районният кмет, който е бил в секционни комисии, след това и в РИК.

„Няма как да манипулираш резултатите. Всички членове на СИК броят с теб, застъпниците също стоят и те гледат в ръцете. Купуването на гласове в голям град като Пловдив ми звучи нереалистично, не съм и не бих участвал в такива процеси“, отсича Георги Гатев.

Нежеланието на много българи да гласуват обяснява с неуважение към институциите, което се поражда от апатията в последните три-четири години поради скандалите в парламента и черния PR, който се излива. Счита, че политиците отблъскват избирателите с празното политическо говорене, обиди, непристойни епитети и компромати, дори и с погазване на дрескода, който парламентът изисква. През годините е участвал и водил само позитивни кампании, което смята за правилния начин да спечелиш доверие. „Да гласуваш, е основно гражданско право, за което допреди сто години хората са се борили и са проливали кръв, и човек не трябва да се лишава от него“, категоричен е Георги Гатев.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
много бе

много бе

06.05.2024 | 15:18

Голямо мисирко натягане......то цял роман.....Вазов бледнее !!

Отговори
5 4
НИЩОПРАВЯЧА

НИЩОПРАВЯЧА

06.05.2024 | 12:29

Абсолютен мишок от детската градина с жълто около устата

Отговори
6 5
Луд е оня, който се има за здравомислещ и смята, че глупаците не са от

Луд е оня, който се има за здравомислещ и смята, че глупаците не са от

06.05.2024 | 12:51

Луд е оня, който се има за здравомислещ и смята, че глупаците не са от неговия ранг.

Отговори
5 0
ОХ,ох

ОХ,ох

06.05.2024 | 11:54

Ако се премахнат пасажите в които се отразява кой е той и с какво се занимава, ще кажеш , че е за някой дългогодишен деец на културата, икономиката, спорта, науката и т.н. / но друго си е да лепиш плакати ...../

Отговори
4 5
Успех на Георги

Успех на Георги

06.05.2024 | 10:18

Умно момче и с потенциал на успешен лидер!

Отговори
7 7
Честит Гергьовден!Честит Имен ден,г-н Гатев!Да сте жив и здрав!Позитив

Честит Гергьовден!Честит Имен ден,г-н Гатев!Да сте жив и здрав!Позитив

06.05.2024 | 09:17

Позитивизмът и енергията нека Ви съпътстват в делата Ви!С усмивка и положителни емоции да продължавате да се грижите за добруването на района!Много успехи и спорни дни!Честит празник!

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?