3906

Брестовица: Отиваме на жълтите павета, ако до 30 дни не се намери решение за водата ни СНИМКИ

Коя е тази държава, която не си търси парите от този, който създаде поразията. Ако аз счупя оградата на съседа ми, той ще ме осъди да я платя. Някой обаче трови цяло землище, но държавата не му държи сметка, а вади едни пари. Така описа ситуацията възмутена Елена Янкова от Брестовица, която бе една от десетките, дошли днес на протеста заради проблема с водата в селото. Четири години местните се борят от чешмите им да потече годна за пиене вода, а не такава с кал и манган. Хората от протеста твърдят, че причината за замърсяването на водата е  мини ВЕЦ-ът в Кадиево. 

Днес следобяд десетки жители на Брестовица се събраха на детелината на Пещерско шосе и Околовръстното в Пловдив и блокираха движението за час в знак на протест. Дойдоха да ги подкрепят от Първенец и Кадиево. С протестиращите бе и кметът на Община Родопи Павел Михайлов и председателят на ОбС Владимир Мариинов.

Михайлов обясни, че общината е направила всичко необходимо за справяне с проблема. Вече има осигурени три нови водоизточника с добро качество на водата, които могат да задоволят селото с нужното количеств вода. Готови са и  техническите проекти за изграждането на довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа. 

"Аз вярвам, че държавата ще осигури финансиране. Няма причина да не започне работата", коментира Михайлов. И допълни, че администрацията му вече е избрала изпълнители, но е нужно финансиране.

25 млн. лева са необходими за цялостната подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и асфалтиране на улиците в селото. Сумата обаче е непосилна за общината и тя е принудена да я търси от държавата. 

С викове искаме чиста вода, не искаме манган, протестиращите блокираха движението за кратко. Те носеха плакати: "Искаме вода, а не празни обещания". Асен Ковачев от Берстовица носеше пълна туба с черна вода. "С това живеем в Брестовица, а не искаме да е така", каза Ковачев. И показа, етикет, на който бе написано, че водата е напълнена на 12 април от чешма на ул. "Иван Вазов" в селото.

Шествието бе предвождано  от председателя на Сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов, който обяви, че дават 30 дни срок за решаването на проблема с водата в селото. Ако не се осигури нужното финансиране, протестът ще се премести на жълтите павета в столицата.   

"Това е геноцид! Нашите деца не са излищни", коментира Мария Праматарова от протеста. Тя разказа, че Брестовица е прекрасно село, ако нямаше проблемите с водата. В него живеят 5 хил. души, които искат едно единствено нещо -  чиста вода, а не да тровят децата си. Според нея и протестиращите ползването на тази вода рано или късно ще се отрази върху здравето на хората.

"Готови сме на всякакви действия, ако мирните не помогнат за решаването на проблема, обясни жената. И допълни, че не може държавата да плаща милиони четири пъти за избори, а да не може да се осигури нужното финансиране за решаването на проблема в Брестовица. 

Снимки от Наташа Манева 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 4 оценки
3.5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Дедо Чочко

Дедо Чочко

25.04.2024 | 22:54

За селата с проблеми няма пари,а за Украйна може.Мамицата ви и политици.

Отговори
2 1
SuperPalav

SuperPalav

25.04.2024 | 20:43

Сега Брестовица, да се готви Пловдив...

Отговори
0 0
Дончо

Дончо

25.04.2024 | 10:21

Как може господа управляващите в Община Родопи да спят спокойно и да ходят да режат лентички в Първенец и Марково като само на 5 км в съседното село Брестовица има геноцид..... е господа управляващи в Родопи провалихте се.... Оставка!

Отговори
3 0
Alvesa

Alvesa

25.04.2024 | 10:20

Как ва омайваха тези двамата Маринов и Михайлов да гласувате за тях...... сега им сърбайте попарата и мангана

Отговори
1 0
Майна

Майна

25.04.2024 | 04:37

А какво са виновни хората от Пловдив???В час пик да затварята входа на града,на нас са ни малко другите ремонти и да се влачим и да не можем да вземем децата си от училище.Протестирайте си пред кметството на скапаната ви община,която е за закриване

Отговори
0 3
Устина

Устина

24.04.2024 | 21:33

Как ви омайваше Здравка Каназирева и как гласувахте за Герб , сега тропате на чужда порта. Сега на ерменския поп да се оплачете файда няма/

Отговори
3 2
Срам

Срам

24.04.2024 | 19:53

Селяци масово гласувахте за герб , пикня да ви пускат ви е малко

Отговори
7 9
Петя

Петя

24.04.2024 | 20:19

През март 2024 г.ви отпуснаха безвъзмездни 9 892 000 лева от бюджета на държавата -министъра Цеков от ПП .Защо ги наливате в марковото и другите села ,а оставихте Брестовица.Шадравани за милиони и плочки по площадчета ,а хората отровени .Срам

Отговори
11 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?