49

Брестовица излиза на голям протест в началото на февруари

Жителите на Брестовица ще излязат на голям протест в началото на февруари, ако до края на този месец главният архитект на Община Родопи Атанас Недевски не бъде освободен от длъжност. Това съобщи пред "Марица" председателят на Сдружение "Живот за Брестовица" Любомир Томов.  Според него и жителите на селото Недевски е виновен за проблема с мангана във водата на Брестовица като е разрешил разширяването параметрите на построената край селото частна МВЕЦ, обясни Томов.

Междувременно стана ясно, че собственикът на сегашната централа е възнамерявал да построи втора такава в близост, но намеренията му били спрени от министерствата в София, твърди Томов. 

Готови са новите водоизточници, за които държавата отпусна средства, за да бъде захранено селото с чиста питейна вода. Те се намират близо до село Йоаким Груево, предстои община Родопи да ги предаде на ВиК за експлоатация и те да бъдат свързани към тръбопровода на селото, както и поставен филтър, обясни Томов.  Новото ръковство на ВиК знае какво прави и си разбира от работата", обясни Томов. Той очаква до март по стария тръбопровод да потече вода от новите водоизточници. 

Пред "Марица" главният архитект на Община Родопи Атанас Недевски отрече обвиненията. Никога параметрите на минивеца не са разширявани, а напротив, благодарение на нас специалистите от общината, те бяха намалени, категоричен е арх. Недевски.  

Разрешителното съм го издал, спазвайки всички законови разпоредби, коментира още Недевски и обясни, че повече от година всякакви институции в страната са проверявали документацията и действията му. Аз имам няколко прокурорски проверки и няма никакви установени нарушения, категоричен е главният архитект на общината. Проверките са минали през МРРБ и ДНСК, два месеца кашоните с документация е била при РДНСК, които също я проверявали и не открили нарушения. Недевски е категоричен, че са правени два ОВОС-а при изграждането на минивеца в Кадиево. Според него усилията на хората са насочени в неправилна посока. Според арх. Недевски те трябва да търсят сметка на този, който им продава замърсената вода. 

"Хората с право са уплашени. Тук решението трябваше да е на държавно ниво. Държавата трябваше да поръча конкретни стъпки за откриването на нов водоизточник, който обаче да не е в поречието на река Марица", смята арх. Недевски. Той е готов да предостави цялата документация по случая. 

Според Недевски пълна лъжа е твърдението на Томов, че собственикът на минивеца в Кадиево е имал инвестиционно намерение за строежа на втора централа на мястото. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Да Кой

Да Кой

20.01.2022 | 10:45

То пък мазната пита Недевски най приятен в Родопи, без него няма да я бъде общината..... Смях...

Отговори
4 4
Баджо

Баджо

20.01.2022 | 10:00

Браво бе, значи оня гаден и незаконен МВЕЦ, който отрови питейната вода на хорта, няма да го бутат и да плати новите кладенци на хората? Всичко пак на гърба на народа, за да може оня да си прави ток, респективно кинти...

Отговори
8 2
кой

кой

20.01.2022 | 09:16

Много ми е неприятен този Любен Томов!

Отговори
8 5
Ботев

Ботев

20.01.2022 | 11:54

търчи- лъжи е този томов

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?