Следвайте ни

Бракониерите стават все по-мързеливи и безразсъдни

Ходят на лов на лесно достъпни места, стрелят по бременни животни

viber icon

19-годишно момиче едва не бе убито от заблуден куршум. Най-вероятно бракониерски, тъй като няма официални данни в района да е имало разрешен лов. На този етап няма никаква следа към стрелеца ­ проектилът от куршума, пронизал Михаела, не е открит, натривките, направени на няколко души в района, са отрицателни. Не е ясно и мястото, откъдето е стреляно, въпреки че според пострадалата стрелецът не е бил много далеч.

Бракониерството и безразборната стрелба са сериозен проблем, по който ловците и институциите са на доста противоположни позиции. Според хора, които имат вили в района, където се случи инцидентът, там се стреля почти всяка вечер, включително и с автомати. Във форума на сайта на “Марица” читател сподели, че двете му кучета са убити. В същото време през последните две години там няма заловени бракониери.
“Бракониерството е главният виновник за намаляващите популации на всички животни. То не се спира целогодишно, хората до там стигат, че се хвалят, без да се крият къде, колко и кога са ударили нещо на варда, младите слушат и те също вече са заразени от това, да трепят и да се хвалят. Няма респект от власт или от охранителни органи. По някои места в страната пък до толкова са се сраснали горската стража и бракониерите, че се предупреждават предварително за проверки, за да не стане засечка”, коментира за “Марица” Стоян Тодоров, който има 30-годишен стаж като ловец.

“През седмицата и особено вечер, като си тръгнат горските, бракониерите тръгват по полето и в гората. Гърмят наред. По принцип няма запален ловец, който да не се е изкушавал да стреля извън сезона, но преди това се правеше повече заради тръпката и за да убиеш някой хищник. Сега младите стрелят и не подбират ­ убиват бременни сърни, бременни зайци. Напоследък е много модерен ловът на фарове нощем ­ джипове, върху които има монтирана силна светлина, кръстосват по полето и заслепяват животните. Те не могат да реагират и ги застрелват.  Популациите и на двата вида са намалели драстично, въпреки че ловните дружинки изпълняват задълженията си и поставят хранилки, сол и всичко, каквото трябва”, разказва друг ловец ­ Любомир Попов. Според него най-добре се охраняват националните паркове, където популациите се развиват добре, частните ловни стопанства също се охраняват, за да не загубят разрешителните си. “Истински късмет е, че на този етап не е станал някой по-сериозен инцидент. Проблемът е в безразсъдните и мързеливи бракониери, които не влизат в труднодостъпни райони и избират места, където се разхождат и туристи”, смята Попов.

Личен пример

“Ако имаше политическа воля и желание в управляващите да се справят със ситуацията освен промяна в нормативната уредба, можеха да предложат награда за заловен бракониер (както за хищниците) и за потвърден сигнал за бракониерство. Значително по-малко щяха да са бракониерите, ако ги нямаше учителите им. Личният пример на управляващите действа заразно и лавинообразно, коментира ловец във форума на сайта nalov.com.
Преди две години бригаден генерал Пламен Торлаков бе заловен да бракониерства. На 26 май вечерта той е засечен от охраната на туристически комплекс “Бяло камъне”. Близо до тракийския култов център бившият командос бил пресрещнат от собственика на ловното стопанство - местния бизнесмен Геро Мавров. Последвал сблъсък, при който бизнесменът ударил генерала, стрелял по джипа му, а Торлаков успява да избяга през близкото дере. Убитото животно е открито в джипа на генерала. Впоследствие по случая във Военна прокуратура е образувано следствено дело, по което на Торлаков и спътника му Иван Пайтаков са повдигнати обвинения за незаконен лов и съучастничество. О.з. генералът призна вината си, заплати убитото прасе в ловната дружинка на Старосел, но бе категоричен, че Пайтаков не е участвал в лова. За да докаже твърденията си, бившият командир на парашутната бригада направи пълна демонстрация на уменията си като командос по време на следствен експеримент пред пловдивския Военен съд. За целта състав на съда с председател полковник Стойко Спасов се изнесе в гората над ловното стопанство над Старосел, а заседанието и експериментът бяха проведени в напълно автентична среда. Целта на целия горски спектакъл бе да се докаже твърдението на генерала, че той сам е натоварил отстреляния 120-килограмов глиган в джипа си. В крайна сметка Торлаков успя да качи прасето в джипа и впоследствие бившият му шофьор бе оправдан.

Бележка от автора

Във връзка с инцидента над екохотел “Здравец” и сигнали на читатели за бракониери в района на парк “Родопи” , “Марица” изпрати въпроси до директора на Регионално управление на горите инж. Пенчо Дерменджиев. Той се ангажира да отговори, но процедурата изисквала съгласуване на централно ниво. Отговорите на РУГ ще бъдат публикувани след получаването им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

-10

-10

11.04.2013 | 08:45

Както виждате, господа гласоподаватели и мутра да сложиш начело на държавата, резултатът е нулев по отношение на спазване на законите в държавата. Даже отрицателен. Защото за мутрите е приемливо да погазват закона. Какъв пример да следват гражданите на нашата държава, след като главата на изпълнителната власт саморъчно погазва правилници и закони, като например, сам да си кара джипа, с който се предвижва из държавата. По кой правилник за охрана на държавните лица има право да го кара този джип? По какъв начин хората, отговорни за неговата сигурност ще могат да си вършат работата по правилата? Това сме ние българите - тарикати и гъзари. И няма защо да се оплакваме, след като си избираме същите и във властта - тарикати, гъзари и инфантили. И не само ще ни стрелят по горите, ами ще ни убиват! На изборите пак си изберете мутри и милиционери да управляват!

Отговори
0 0
RRR

RRR

10.04.2013 | 12:57

Стрелеца май ми е познат. Не е ли пияния син на Тодор Бурджиев, собственика на екохотела. Той така правеше, идваше по никое време, стреляше, после ходеше в ресторанта да се нахрани и да си допие, изобщо, идилия, хасиенда, ранчо или вие си го донатъманете. Те сега и зооградина ще правят. Да не трепе хора синчето....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?