Следвайте ни

Бракът издържа 16 години, всеки десети развод е в Пловдив

viber icon

Бракът издържа средно по 16 години и обикновено се разтрогва по взаимно съгласие. По данни на НСИ 10 859 семейства са сложили край на любовта си през 2019 г., като повечето от тях живеят в градовете. Едва 20 на сто от тези, които са се разделили са от селата.

10% от разводите в страната за миналата година са в Пловдив – 1031. Обикновено браковете приключват по взаимно съгласие, а една четвърт – заради несходство в характерите. При 10% от двойките пък разводът е втори или трети, става ясно още от данните на НСИ. 

Въпреки това броят на сватбите в страната е  почти 3 пъти по-голям от този на разделите за същия период – 29 198, а в Пловдив са – 2874. През последните години младоженците стават все по-зрели. Вече те не се женят на по 20 години. Мъжете се решават на брак средно на 31 г. и 7 месеца, а жените 3 години по-рано – на 28 г. и 7 месеца.

Въпреки това обаче дамите раждат средно с около година по-рано преди да са се оженили или на 27 г. и 2 месеца. Запазва се тенденцията за увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече години. Всяко второ дете у нас е извънбрачно. Повечето от тях обаче се отглеждат и от двамата родители – просто те живеят на семейни начала. 

Очакванията за раждаемостта в следващите десетилетия  да намалява заради свиване на родилните контингенти. Средната продължителност на живота при мъжете е 71 г. и 4 м., докато при жените е със 7 години по-висока. В градовете доживяват средно до 75 г. и 7 м., а в селата - с 3 години по-малко.

Над 109 000 българи са се преместили в друг град или село за година. Всеки трети от тях е бил между 20 и 39 г. Най-често те се местят от град в град - 42,7%.  21,5% пък са се преместили от града към село.

Най-много са новодошлите софиянци - над 18 000. Те са предимно от областите около столицата, Благоевград и Пловдив.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хермес

Хермес

25.05.2020 | 17:10

Някои изобщо не са пробвали и на края на живота си мислят, че имат брак, ами те са,, бракувани,, отдавна, няма как да стане това...!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?