Следвайте ни

"Брадясали" борчове за 19,5 млн. висят на шията на Общината

viber icon

Внушителната сума в размер на 19,5 млн. лева дължат на Община Пловдив фирми и граждани, става ясно от анализ, подготвен от кметската администрация. Повечето борчове са "брадясали", натрупани са през последните 18 години и се премятат в бюджетните справки като топка за пинг-понг.

За 19 млн. лева Общината би могла да построи подлез „Модър - Царевец” и да разшири ул. „Даме Груев”, без да обременява  изрядните данъкоплатци със заем, колкото и да са ниски лихвите за договорените  кредити. Тези пари са достатъчни за пет съвременни детски градини и ясли, от които Пловдив има нужда. Задълженията обаче не се планират в бюджетите, защото, освен че плащанията са просрочени, повечето от тях се водят в отчетите като несъбираеми.

 Както повелява законът, върху забавените вземания се начисляват наказателни лихви, които би трябвало също да се платят от длъжниците. Това е основната причина за една година борчовете към градския бюджет да набъбнат почти с половин милион лева. В същото време повече от скромна е сумата на погасените борчове - само 30 043 лева за един месец (от 30 май до 30 юни тази година), макар и да се вижда лек напредък в събираемостта.

Дълговете са предимно за ползване на общинска собственост под наем, включително на жилища, такси за пазари, тържища, тротоари, гаражи и улични платна, глоби и санкции, неплатени вноски по приватизационни и концесионни договори, услуги, предоставени от общинските предприятия, разрешителни  за временни постройки, както и на фирми, държали под наем помещения в училища, предимно за ученически столове и продажба на закуски.

Най-голямата дупка в бюджета е отворена от наемателите към „Жилфонд”, която към средата на тази година стигна до 3,7 млн. лева, въпреки че социалните наеми са много по-евтини от пазарните - между 10 лева в „Столипиново” за малък апартамент и 70 лева в центъра. Приблизително толкова са и несъбраните вземания на шестте района в общ размер на 3,4 млн. лева. От наказателни постановления, глоби и лихви Общината търпи загуби за 5,7 млн. лева.

 Фрапиращият факт е, че в повечето случаи

неплатените сметки са отпреди седем-осем години.

 Защо се допуска това просрочие на публичните задължения, при положение че бюджетът на Пловдив винаги е имал ограничена финансова рамка и местните  приходи в градската хазна от наеми, такси и услуги никога не са покривали огромните  потребности на половинмилионния град?

Вероятно една от причините в годините назад е недостатъчен контрол от страна на предишните градски власти за събиране на дължимите суми, независимо от това, че както тогава, така и  сега  Общината  прилага разрешените от закона мерки - напомнителни писма, разсрочено погасяване на сметките, съставяне на актове и наказателни постановления, завеждане на съдебни дела, принудителното събиране на борчове с частни и публични изпълнители.

Проблемът е, че за голямата част от борчовете делата или се протакат, или  дори Общината и да ги печели,

длъжниците не бързат да възстановят парите,

с надеждата, че един ден ще изтече десетгодишният срок на давност и те ще са начисто. Но според Величко Родопски, зам.-кмет по бюджет и стопанска политика,  законът дава това право далеч не на всички борчлии, затова длъжниците продължават да се водят в "черни списъци".

 

Част от издирваните за борчове фирмите и граждани успяват да оборят в съда наказателните постановления, в резултат на което задълженията  счетоводно се водят несъбираеми, но не се свалят от отчетите на Общината.  Показателен пример в това отношение е решението на Апелативния съд в Пловдив по делото за вземане в размер на 107 194 лева за наем в Младежкия дом за кино „Синема”. Исковата молба е заведена от Общината в далечната  2003 г., но е отхвърлена от съда.

Дългогодишните специалисти в администрацията разказват, че определен кръг  бизнес тарикати  упражняват добре познат номер, прекратявайки дейността на задлъжнялото търговско дружество. Така се избягва исканото плащане, защото фирмата се оказва празна в мига, в който съдът е потвърдил задължението. В тези случаи често и прокуратурата е безсилна да докаже умишленото престъпление. 

Омагьосан кръг с длъжниците на "Жилфонд"

От  неплатените наеми за общинските жилища Общината е загубила възможност да построи една нова детска градина. Неплатените сметки набъбнаха до застрашителни размери - над 3,7 млн. лева,  при 3,4 млн. лева през 2018 г. В повечето случаи вземанията се признават за несъбираеми. Приблизително 1,8 млн. лева от гигантската сума за наем, такса смет, ток и вода представляват наказателни лихви за просрочието.

Над 3600 са квартирите в Пловдив, които се стопанисват от общинското предприятие „Жилфонд” и се отдават под наем според утвърдените с наредба правила. Близо 2000 от апартаментите се намират в „Столипиново” и според справките на Общината половината от наемателите не плащат, въпреки че наемът е символичен ​- десет лева за гарсониера. Рецидиви с натрупани борчове има и сред обитателите на мезоне​тите до КАТ в Шекер махала, построени някога с държавни пари с цел социална интеграция на малцинствата. Длъжници има и в други райони на Пловдив.

В годините назад са прилагани различни мерки, включително за извеждане на най-върлите борчлии с полиция от апартаментите. Навремето дългове стигаха до 20 000 лева, но са сведени до  4-5 хиляди. Средните неплатени сметки са по 200-300 лева, разказват служители от „Жилфонд”.

Дългогодишният проблем с просрочените задължения на квартирантите се върти в омагьосан кръг, без да се намери рационално решение. Нито един кмет не иска беля на главата, ако изкара принудително 1000 семейства от блоковете в „Столипиново”, които масово се обявяват за социално слаби, а и при изземване на имущество се оказва, че Общината може да получи само голи стени. Друго имущество, разрешено по закон за конфискация, обитателите нямат.

В досегашната практика на Общината има много случаи, когато изкараният от жилището наемател спи по пейките, гарите и под прозорците на други хора. Няма как навън да бъде изведена цяла армия бездомни.

Няма и мераклии да се настанят в квартирите, от които са изгонени предишните им наематели. В „Столипиново” повечето блокове са обрулени като след буря - с наводнени изби, изкъртени врати и инсталации, спрени асансьори, неработеща канализация.

Единственият начин  да излезем от този омагьосан кръг е Общината да продаде  апартаментите на настанените в тях наематели, какъвто процес върви и в момента. Цените на квартирите в „Столипиново” са наполовина от останалите райони. Така Общината няма да носи отговорност за стопанисването на този жилищен фонд, който за 30-те години демокрация безмилостно се съсипва. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Борчове

Борчове

23.08.2021 | 16:17

Ако има да кажете нещо конкретно-кажете го. Стига с тези недомлъвки и цветист език! И за това са виновни журналистите, защото изваждат информацията твърде късно, най-често, когато вече нищо не може да се направи. През останалото време чинно слугуват на силните на деня.

Отговори
0 0
ДжиДжи

ДжиДжи

23.08.2021 | 10:35

Ми сапунисайте и ги обръснете! Един от на-гомемите борчлии е Панаира и хотелите от данък сради и такса смет! Ама смеят ли да си ги поискат?

Отговори
5 0
Местен

Местен

23.08.2021 | 09:40

Ама, рунтявали си ли са тия борчове? На фандъци ли са? Какви са тия махленски лафове бе госпожа? Пияниците във Водолаза говорят по-галантно...

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?