49

Бомбастичните сметки за ток оставиха на студено къщите в Стария град

Токов удар сполетя и Общинския институт "Старинен Пловдив" заради бомбастичната сметка за последния отчетен период.

"Трябва да платим 50 000 лева за нашите обекти, което е направо страшно. Преди да поскъпне електроенергията сметките през зимата бяха не повече от 12 000 лева. Сега се стараем да пестим, защото тази нечувана сума трудно би могла да се погаси", каза за "Марица" шефът на резервата Елена Кантарева - Дечева. 

 

Тя сподели, че повечето от къщите са оставени на студено, защото отоплителните уреди не се включват с цел икономия или работят съвсем слабо. Епископската базилика прави изключение, но и там отоплението се пуска на минимум, за да няма влага и ценните мозайки да не хващат мухъл. 

Известната реставраторка беше ръководител на  екипа, който възстанови античните мозайки от 4 - 5 век в древния храм на Филипопол - Епископска базилика. Назначена е на директорския пост в Института временно, след като напусна Богомил Грозев.

Държавните субсидии за Стария град са много малки и в Института, както и в община Пловдив чакат правителството да намери начин за компенсация на шоковото поскъпване на електроенергията. 

В къщите не се използва никакво друго отопление, освен ток. Невъзможно е да се премине на твърдо гориво.

В Института чакат час по-скоро да пристигне автовишката на общинското предприятие и да махнат коледната украса от фасадите  на сградата на управлението на "Старинен Пловдив", което се помещава в красивата къща на ул. "Константин Стоилов" и от Балабановата къща в съседство. 

"Лампичките са LED, изразходват много малко енергия, но искаме да ги свалят по-бързо", уточни Елена Кантарева. Тези дни украсата бяха започнали да прибират от Главната.

Коледната украса по фасадите на емблематичните къщи в Стария град е сложена за първи път. 

Снимки на двете къщи са от Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Носете си зимните якета

Носете си зимните якета

19.01.2022 | 20:11

Отоплението не е от такава важност. Хората отиват зимно облечени, разглеждат и си тръгват. Никой не се заседява.

Отговори
1 0
222

222

19.01.2022 | 12:55

тази е последна грижа като директор, има и други видове отопление

Отговори
2 2
333

333

19.01.2022 | 14:54

напр?? като даваш съвети - иди и го направи, да видим КОЕ ще е по-евтино? ГАЗ? ДЪРВА? ТЕРМОПОМПИ? ПЕЛЕТИ?

Отговори
3 1
КОЖУХЧЕТА!

КОЖУХЧЕТА!

19.01.2022 | 19:10

Освен служебни кожуси, нека се знае, че по стандарта БДС масово реставрираните през 70-те и 80-те години къщи си имат КОМИНИ. Функциониращи, не само украса. (Изобщо тази огромна физическа дейност на тогавашния НИПК основан и ПРАКТИЧЕСКИ ръководен от великия проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ и множеството специализирани майстори остана забравена и заметена под чергата, а след 90-та "държавата" дигна ръце . . . )

Отговори
1 0
Скоро

Скоро

19.01.2022 | 10:13

и други ще ги последват.

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?