Следвайте ни

Болничните в Пловдив скочиха със 7 процента

Болничните в Пловдивска област са скочили със 7,88% за периода 2016 - 2018 г., сочи анализ на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Тенденцията продължава и през настоящата година.   

Пловдивчани са боледували над 878 000 дни, а броят на изплатените обезщетения е бил над 150 000, показват междинните данни на Националния осигурителен институт за 2019 г. През настоящата година институтът е оспорил 636 съмнителни болнични листове. От тях те са успели да отменят едва 155.

Работещите българи ползват болнични средно два пъти в годината по 8 дни, сочи анализ на НОИ. Това съотношение не се е променяло от 2014 г. насам. Същевременно обаче изплатените дни по болест нарастват от над 14 млн. дни през 2014 г. до над 17 млн. дни. Увеличили са се и разходите както за държавния бюджет, така и за работодателите. Това означава, че броят на боледуващите се увеличава, както и ставката, на която се осигуряват. Среднодневното обезщетение е скочило от 24 лв. на 31 лв. за 4 години. Продължава тенденцията жените да боледуват повече, но това се дължи на дните, които си взимат заради болест на детето. Освен това тяхното обезщетение е по-ниско с около 2,50 лв. спрямо това на мъжете. 

Анализът на АИКБ показва още, че разликата в нетното възнаграждение на работник, който ползва 3 дни болничен, и такъв, който си е изработил целия месец, е 24,42 лв., или 3%. В момента работодателят плащат първите три дни от болничния в размер на 70% от възнаграждението. След третия ден поема държавата - по 80% от възнаграждението на служителя.

Миналата седмица се разрази бурен скандал заради предложението на управляващата коалиция между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване да бъде внесено предложение първият ден от болничния да не се заплаща. Скандалът приключи с тежката дума на премиера Борисов, който отсече, че мярката няма да бъде приета.  

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?