Болни кръстосват града за животоподдържащи лекарства

Фармацевти трудно зареждат със скъпите препарати, не издържат финансово

Хронично болни хора са принудени да кръстосват аптеки в целия град, за да намерят животоподдържащите си лекарства. Непрекъснато има недостиг на препарати срещу Паркинсон и видове инсулин и някои инжекционни форми срещу анемия.

През месец майка ми стоя два месеца без "Мирцера", сега отново го няма, ядосва се Марин Стоянов. Лекарството е за преодоляване на анемията при бъбречна недостатъчност. Срокът на одобряване на протокола на болната жена съвпаднал с неразбориите в позитивния списък от 1 юли и зареждането на складовете след тази дата. Липсата на медикамента не остана без последици. 87-годишната ми майка влезе в болница. Хемоглобинът й се срина, наложи се кръвопреливане. Двама души давахме кръв, за да помогнем на един, коментира Стоянов. Сега втора седмица отново чакаме. Аптекарката ни направи всичко по силите си и пак го няма, допълни той.

Периодични проблеми срещат болните и с намирането на "Синемед". Лекарството срещу Паркинсон е към 100 лева и аптеките вече трудно вадят пари от джобовете си, за да зареждат. Същият проблем е и с инсулините.

Някои колеги не издържат финансово, коментира ситуацията председателката на пловдивския фармацевтичен съюз м.ф. Димитрия Стайкова. Това са скъпи лекарства и след влизане в сила на новите правила около Позитивния списък нещата се объркаха. Ние предупредихме какво ще стане, допълни тя. За да заредят с медикаменти, фармацевтите плащат, а Здравната каса им превежда сумите след месец. Всичко това се отразява на болните, които правят тегели из града, за да открият аптека, която си е позволила да зареди с тяхното лекарство.

   АБСУРДИ

Продължават абсурдите с някои лекарства по Здравна каса и на свободна продажба. Най-фрапиращ е примерът със "Спирива"  -  капсули, които се инхалират от астматици. По линия на НЗОК медикаментът струва 90 лева, а на свободна продажба  -  40.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?