Болен тегли 30 000 лева кредит за уж безплатно лечение

30-годишният Тодор Петров се заразява с хепатит В в казармата. Затворите бъкат от носители на инфекцията

Тридесетгодишният Тодор Петров от Пловдив бе принуден да изтегли кредит от 30 000 лева миналата година за лечение на хепатит В. Оказало се, че финансовата рамка по програмата на НЗОК е изчерпана и той остава "извън борда". Заболяването му е хронично и трябва да се лекува до живот. В този момент вирусът беше активен и ако не се предприемеше терапия, щеше да порази черния ми дроб. Изходът е цироза или рак, каза вчера Петров по време на старта на кампанията за борба с хепатита. Лечението на инфекцията е изключително скъпо  -  30-50 000 лева годишно.

Разболях се в казармата и съвсем случайно разбрах, че съм носител, при изследвания във Военна болница по повод на грип. Последваха няколко курса на лечение. Когато човек живее с вируса 6 месеца, без да разбере, инфекцията се превръща в хронична, обясни Тодор. В 80 процента от случаите заразата завършва с оздравяване. В 20 на сто обаче се превръща в хронична. Тогава шансът за лечение е 15-30 процента и пациентите трябва да пият скъпи медикаменти до края на живота си, уточни секретарят на Сдружението за борба с хепатита "Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев. Проблемът е, че в много голяма част от случаите няма симптоми.

Хепатит В се предава по кръвен или полов път. Заразяването може да стане с нестерилни инструменти в стоматологични кабинети, болници, при татуиране, маникюр. Стоматологичните кабинети са много рисково място, а за затворите въобще не ми се говори, коментира Хасърджиев. Цифрите са умопомрачителни. 60-80 процента от контингента на Софийския затвор е заразен с вирусите на хепатит В, С и HIV, каза докторът. В Пловдивския не са правени целенасочени изследвания за хепатит В и С. Анализират се само на хора по желание, каза вчера ръководителката на дирекция "Контрол на заразните болести" в РИОКОЗ д-р Моника Троянчева. Миналата година двама души в Пловдивско са починали от хепатит В, през 2009 до септември  -  един.

КАМПАНИЯТА

Кампанията, която започва в Пловдив, ще е насочена към ваксинирането срещу хепатит А и В. Тип А е проблем за богатите, които живеят в чисти домове. Особено децата, които тръгват на училище и се сблъскват с лоша хигиена, обясни епидемиологът на Медицинския университет доцент Йорданка Стоилова. Хлапетата от 5 до 9 години се разболяват най-много. Страдат и 20-40-годишните, като при тях протича тежко, понякога до кома и смърт. Кампанията ще продължи до 20 декември. В Пловдив вече е открит и пациентски офис, в който всеки може да получи информация за болестта. Той се намира на ул. "Средец" 68.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?