Следвайте ни

Богатите пенсионери в Пловдив: Кой прибира 1200 лв. месечно

viber icon

2574 са богатите пенсионери в област Пловдив. Това са хората, които след излизане от трудовия пазар са успели да вземат тавана на пенсията от 1200 лв. Мъжете, които получават максимални пари за старини са почти пет пъти повече отколкото жените. Всеки месец по 1200 лв. в джоба си прибират по 2125 възрастни от силния пол, докато дамите, които са успели да се сдобият с високия праг са едва 449. Това показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт към септември.  

Причината е, че мъжете са получавали по-високи заплати, а и се пенсионират по-късно от жените. Според статистиката наетите жени се трудят предимно в сектори, в които размерът на заплата е под средния за страната. Обикновено по време на трудовия си път дамите заработват като продавачки, сервитьорки или заемат позиции в държавната администрация. По данни на НСИ средната заплата при силния пол в града под тепетата е малко над 1000 лв., докато при жените е малко над 800 лв. 

Пловдив все се нарежда на едно от челни места по богати пенсионери. Класацията се води от столицата с цели 16 466 души, където е и най-голямата концентрация на работа сила, а и заплатите са по-високи. Веднага след София се нареждат Бургас и Варна. Броят им в града под тепетата е далеч по-голям, отколкото в съседните области. Например, в Пазарджик те са едва 656. Това се дължи на по-добрата икономическа развитост на Пловдив.  

Най-многобройна е групата на пенсионерите с високи пенсии в областта на възраст между 65 и 69 г. -  682. Докато тези под 54 г. са около 223 души. Всяка трета отпусната пенсия от 1200 лв. е на служители, които са били под пагон. 40 са пенсионерите с таван, въпреки че вземат пенсии за инвалидност поради общо заболяване, като те са предимно мъже.  

 Припомняме, че през  2009 г. беше взето решение на комисията по дискриминация таванът на пенсиите, който беше въведен с Кодекса за социално осигуряване, да отпадне, защото е дискриминационен. Той трябваше да бъде премахнат в началото на 2019г., но в последния момент вместо това депутатите решиха да го застопорят.  В последния момент обаче през октомври 2018 г. той беше фиксиран на 40% от максималния осигурителен доход. Междувременно инициативен комитет продължава да настоява за отпадането му, защото редица възрастни остават с ограничен размер на парите за старини.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Коко

Коко

26.09.2020 | 06:46

Нали се сещате че повечето от тях са работили в тежки условия на труд КЦМ

Отговори
1 0
Кора

Кора

25.09.2020 | 23:10

С удръжките на тавана плащам 1 социална пенсия. Аз съм бил в мините, оня не е бачкал, и сега с моите осигуровки му дават пенсия. Изроди.

Отговори
2 0
алюша ви се сме е

алюша ви се сме е

25.09.2020 | 23:09

В Бегето осигуряват се просветените и после приемат закони. Примери много.

Отговори
0 0
БАБА

БАБА

25.09.2020 | 12:46

АЛО ,ДИРА КАКВИ СА ТЕЗИ ПРОСТОТИИ , КОИТО ПИШЕТЕ. НАЛИ ПЕНСИЯТА СЕ ОТПУСКА ВЪРХУ ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД. ВСИЧКИ САМООСИГОРЯВАЩИ СЕ ИСКАХА ДА НАДХИТРЯТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОСИГУРЯВАХА ВЪРХУ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА , ПЪК СЕГА ГЛЕДАТ БОГАТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ. НЕКА СИ ГИ ХАРЧАТ ПЕНСИИТЕ СЪС ЗДРАВЕ !

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?